ΚΕΙΚ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙ
Ένα πανάλαφρο κέικ σοκολάτας με ολόφρεσκο πορτοκάλι, που είναι και η εποχή του!
Υλικά
Για το κέικ:
Για την επικάλυψη:
- 160 γραμμάρια βούτυρο ανάλατο (σε θερμοκρασία δωματίου)
- 200 γραμμάρια μαύρη σοκολάτα 75%
- 6 μεγάλα αυγά (κρόκους και ασπράδια χωριστά)
- 150 ml γάλα ελαφρύ
- 150 γραμμάρια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
- 1 κουταλιά της σούπας σκόνη κακάο
- 1 κουταλιά του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- Ξύσμα από 1 πορτοκάλι
Για την επικάλυψη:
- 250 γραμμάρια τυρί κρέμα μασκαρπόνε
- 200 γραμμάρια γιαούρτι 2%
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- 1 κουταλιά της σούπας μέλι
- 1 πορτοκάλι
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170 βαθμούς και στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα στρογγυλό ταψάκι.
- Σ’ ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε το βούτυρο με τη μαύρη σοκολάτα.
- Μόλις λιώσουν και αναμιχθούν, ρίχνουμε το μείγμα σ’ ένα μεγάλο μπολ και περιμένουμε 5 λεπτά να κρυώσει.
- Κατόπιν, ρίχνουμε μέσα τους κρόκους και χτυπάμε ελαφρά με ηλεκτρικό μίξερ χειρός, ενώ ταυτόχρονα προσθέτουμε λίγο λίγο το γάλα, ώσπου να έχουμε ένα ομοιογενές μείγμα για κέικ.
- Σ’ ένα άλλο μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι, το κακάο, το μπέικιν πάουντερ και το ξύσμα από 1 πορτοκάλι.
- Σ’ ένα τρίτο μπολ, ρίχνουμε τα ασπράδια και χτυπάμε ελαφρά για 2 λεπτά (να γίνει μια χαλαρή μαρέγκα).
- Με μια κουτάλα, προσθέτουμε σιγά σιγά τη μαρέγκα στο μείγμα για κέικ, έτσι ώστε να την ενσωματώνουμε στη ζύμη μας.
- Κάνουμε το ίδιο με το ξηρό μείγμα (αλεύρι κλπ.).
- Ρίχνουμε το μείγμα για κέικ στο ταψάκι μας και ψήνουμε για 15-20 λεπτά στο μεσαίο ράφι, ώσπου να φουσκώσει.
- Μόλις το βγάλουμε, το τοποθετούμε σε μια σχάρα και αφήνουμε να κρυώσει.
- Στο μεταξύ, κάνουμε την επικάλυψη.
- Σ’ ένα μπολ, ρίχνουμε το μασκαρπόνε και το χτυπάμε με μια ξύλινη κουτάλα να αφρατέψει.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι, το μέλι και ξύσμα από 2 πορτοκάλια και ανακατεύουμε καλά.
- Ξεφλουδίζουμε 1 πορτοκάλι και κόβουμε στα δύο και μετά σε λεπτές φέτες για τη διακόσμηση.
- Μόλις κρυώσει το κέικ μας, απλώνουμε την επικάλυψη σε όλη την επιφάνεια, διακοσμούμε με φέτες πορτοκαλιού και σερβίρουμε.