Χριστόψωμο



ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ

Υλικά για τη ζύμη:
550 με 600 ml νερό σε θερμοκρασία δωματίου
2 φακελάκια ξηρή μαγιά (18 γρμ)
120 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
50 γραμμάρια ελαιόλαδο + 10gr extra
1 κιλό αλεύρι σκληρό
Ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα
10 γραμμάρια αλάτι
30 γραμμάρια γλυκάνισο
100gr καρυδόψιχα

Για το στόλισμα:
120 γραμμάρια νερό χλιαρό
20 γραμμάρια ελαιόλαδο
Μισό κουταλάκι του γλυκού αλάτι
250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Ένα καρύδι ολόκληρο
1 αυγό ελαφρά χτυπημένο για το άλειμμα

Για το γλασάρισμα:
120 γραμμάρια μέλι
1 σφηνάκι κονιάκ

Εκτέλεση
Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε 550gr νερό, τη μαγια, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός ώστε να διαλυθεί η μαγιά και να ξεκινήσει να ενεργει.
Προσθέτουμε το λάδι, το αλεύρι, την κανέλα και χτυπάμε με το γάντζο σε μέτρια ταχύτητα ώστε να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας και να δέσει το ζυμάρι μας, θα πάρει περίπου 5 με 8 λεπτά.
Ανάλογα το αλεύρι μας μπορεί το ζυμαράκι μας να βγει λίγο παραπάνω σφιχτό οπότε θα συμπληρώσουμε νεράκι.
Τέλος προσθέτουμε το αλάτι, τον γλυκάνισο, τα καρύδια και χτυπάμε για ένα λεπτό ακόμα ώστε να ανακατευτούν με το ζυμάρι μας. 
Δεν τα βάζουμε από την αρχή για να μη διαλυθούν μέσα στη ζύμη.
Σε ένα μπολ βάζουμε μία κουταλιά ελαιόλαδο και βάζουμε μέσα το ζυμάρι μας και το σκεπάζουμε με μία πετσέτα για μιάμιση ώρα μέχρι να διπλασιαστεί.

Ζυμάρι για το στόλισμα
Στον κάδο του μίξερ αφού πρώτα τον έχουμε καθαρίσει προσθέτουμε όλα τα υλικά για το στόλισμα, το νερό, το ελαιόλαδο, το αλεύρι το αλάτι και χτυπάμε με το φτερό για δύο-τρία λεπτάκια μέχρι να πάρουμε μία λεία ζύμη.
Αφαιρούμε από τον κάδο και την τυλίγουμε με μία μεμβράνη να ξεκουραστεί.

Χριστόψωμο
Ξεφουσκώνουμε το ζυμάρι μας και σχηματίζουμε με τα χέρια μας ένα στρογγυλό καρβέλι.
Σε ένα στρογγυλό ταψάκι διαμέτρου 30 εκατοστών που έχουμε βουτυρώσει και στρώσει στον πάτο μία λαδόκολλα τοποθετούμε το ζυμάρι και το αφήνουμε να απλωθεί μόνο του.

Ζυμάρι για το στόλισμα.
Το κόβουμε σε 6 κομμάτια. Σχηματίζουμε κορδόνι από το κάθε κομμάτι και ανά 3 κορδόνια φτιάχνουμε μία πλεξούδα.
Έτσι στο τέλος έχουμε δύο πλεξούδες οι οποίες πρέπει να έχουν μήκος όσοι είναι η διάμετρος του ταψιού.
Αλείφουμε τη ζύμη στο ταψάκι με λίγο αυγό για να κολλήσουν τα δύο ζυμάρια μας και βάζουμε τις πλεξούδες που σχηματίσαμε πάνω σε αυτό σε σχήμα Σταυρού. 
Στο κέντρο τοποθετούμε το καρύδι και διακοσμούμε όπως μας ευχαριστεί.
Καλύπτουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε να φουσκώσει το ψωμί για δεύτερη φορά για μία ώρα. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα για 50 λεπτά με μία ώρα.


Γλασάρισμα
Ζεσταίνουμε το κονιάκ, προσθέτουμε το μέλι και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει.
Μόλις βγει το χριστόψωμο μας από το φούρνο το αλείφουμε με ένα πινελάκι.



Credits:
Άκης Πετρετζίκης (συνταγή)
Χρυσα Τσιλιμιγκακη (εκτέλεση)
ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ-ΗΔΕΣ
Χριστόψωμο