Μια αφράτη, ντελικάτη ταραμοσαλάτα με λευκό ταραμά και ψίχα ψωμιού, χτυπημένη σε μικρές δόσεις για τέλεια υφή.
Αγοράζω λευκό ταραμά και την ακριβότερη από τις ποιότητες που πωλούν τα σούπερ μάρκετ. Είναι τόσο μικρή η ποσότητα που δεν έχουν σημασία τα 50 λεπτά παραπάνω. Ο κόκκινος ταραμάς είναι χρωματισμένος από τη βιομηχανία και θεωρείται δεύτερης ποιότητας. Αν θέλετε να είναι ροζ προσθέστε απλώς λίγες σταγόνες τριμμένου παντζαριού στην ταραμοσαλάτα σας.
Αγοράζω λευκό ταραμά και την ακριβότερη από τις ποιότητες που πωλούν τα σούπερ μάρκετ. Είναι τόσο μικρή η ποσότητα που δεν έχουν σημασία τα 50 λεπτά παραπάνω. Ο κόκκινος ταραμάς είναι χρωματισμένος από τη βιομηχανία και θεωρείται δεύτερης ποιότητας. Αν θέλετε να είναι ροζ προσθέστε απλώς λίγες σταγόνες τριμμένου παντζαριού στην ταραμοσαλάτα σας.
Υλικά (για 900 γρ. έτοιμη ταραμοσαλάτα)
- 130 γρ ταραμά λευκό
- 350 γρ ψίχα ψωμιού καθαρισμένη από κόρα (1,5 καρβελάκι, κατά προτίμηση πολυτελείας που δεν κάνει κόκκους)
- 350 ml ηλιέλαιο
- 60 ml χυμός λεμονιού
- 5 σταγόνες χυμός από τριμμένο κρεμμύδι (προαιρετικά)
- λίγος χυμός από τριμμένο παντζάρι (αν θέλουμε ροζ απόχρωση)
Εκτέλεση
- Κόβουμε την ψίχα του ψωμιού σε κομμάτια και τη μουλιάζουμε σε δύο μπολ με νερό για 5-10 λεπτά. Το κάνουμε σε δύο δόσεις, επειδή το μίνι μούλτι δεν χωράει παραπάνω υλικά.
- Στύβουμε ελαφρώς το ψωμί για να φύγουν τα περιττά υγρά.
- Βάζουμε στο μούλτι τα μισά υλικά: 65 γρ. ταραμά, 175 γρ. ψίχα, 175 ml ηλιέλαιο και 30 ml χυμό λεμονιού.
- Χτυπάμε πρώτα τον ταραμά, το λάδι και το λεμόνι για περίπου 2 λεπτά, μέχρι να γίνουν ομοιογενές μείγμα.
- Προσθέτουμε το ψωμί καλά στυμμένο και συνεχίζουμε το χτύπημα. Αν χρειαστεί, σταματάμε και ανακατεύουμε με κουτάλι για να σπάσουν οι ίνες του ψωμιού. Ξαναχτυπάμε μέχρι να γίνει κρέμα.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε μπολ και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με την υπόλοιπη ποσότητα των υλικών.
- Όταν ετοιμάσουμε και τη δεύτερη δόση, τη μεταφέρουμε στο ίδιο μεγάλο μπολ και ενώνουμε τις δύο μερίδες.
- Δοκιμάζουμε τη γεύση και προσθέτουμε επιπλέον λεμόνι αν το θέλουμε πιο όξινο.
- Αν επιθυμούμε, ανακατεύουμε μέσα λίγες σταγόνες χυμού από τριμμένο κρεμμύδι για έξτρα άρωμα ή/και λίγο χυμό από τριμμένο παντζάρι για να δώσουμε ροζ χρώμα.
- Σκεπάζουμε το μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο για λίγες ώρες, να σφίξει και να δέσουν τα υλικά.