Πολίτικο γαλακτομπούρεκο



ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ

Τη συνταγή μου την έχει δώσει φίλη μου Πολίτισσα.

Υλικά για 12 κομμάτια
6 φύλλα Βυρητού
2,5 κούπες γάλα φρέσκο
1/2 κούπα ζάχαρη
1/2 κούπα σιμιγδάλι ψιλό
2 βανίλιες
50 γρ. βούτυρο φρέσκο
3 αυγά
100 γρ. βούτυρο φρέσκο για το άλειμμα των φύλλων

Σιρόπι
4 κούπες ζάχαρη
3 κούπες νερό
μια φέτα λεμόνι

Πριν ξεκινήσουμε φτιάχνουμε το σιρόπι για να κρυώσει. 
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τη ζάχαρη με το νερό και το λεμόνι και βράζουμε 7 λεπτά από την ώρα που θα πάρει βράση. 
Κατεβάζουμε και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Για την κρέμα
Βάζουμε στον κάδο του μίξερ τα ασπράδια, τα χτυπάμε σφιχτή μαρέγκα και προσθέτουμε έναν - έναν τους κρόκους συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να γίνει πολύ αφράτο.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με τη ζάχαρη και το ζεστάνουμε σε μέτρια φωτιά.
Πριν πάρει βράση ρίχνουμε σαν βροχή το σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνέχεια μη μας σβολιάσει.
Μόλις πήξει η κρέμα κατεβάζουμε και προσθέτουμε το βούτυρο με την βανίλια και ανακατεύουμε να λιώσει το βούτυρο.
Με ένα κουτάλι προσθέτουμε σιγά - σιγά τα αυγά ανακατεύοντας να γίνει μια ωραία και ομοιόμορφη κρέμα.
Αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου ανακατεύοντας συχνά.
Κόβουμε τα φύλλα μας στη μέση και τα βουτυρώνουμε καλά. 
Παίρνουμε μια κουταλιά από την κρέμα μας και τη βάζουμε πάνω από την κάθε λουρίδα.
Τυλίγουμε σαν μπουρεκάκια και τα βάζουμε σε βουτυρωμένο ταψάκι. 
Τα ξαναπερνάμε με βούτυρο από πάνω και τα ψεκάζουμε με κρύο νερό. 
Ψήνουμε στις αντιστάσεις για 15 λεπτά, στους 190 βαθμούς και μετά κατεβάζουμε τη θερμοκρασία στους 160 βαθμούς και αφήνουμε άλλη μισή ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσουν.
Το βγάζουμε από το φούρνο και του ρίχνουμε σιγά - σιγά το κρύο σιρόπι.
Αφήνουμε να τραβήξει το σιρόπι του καμία ωρίτσα περίπου και σερβίρουμε με μπόλικη κανελίτσα.


Credits:
Ελενα Μακαρη
Μπαχάρι και κανέλα.
Πολίτικο γαλακτομπούρεκο