Burger με ψωμάκια μπριός



BURGER ΜΕ ΨΩΜΑΚΙΑ ΜΠΡΙΟΣ

Για τα ψωμάκια μπριός
550 γρ. Αλεύρι σκληρό
1 φακ. ξηρή μαγιά
2 κ.σ. ζάχαρη
70 γρ. λιωμένο βούτυρο
1 αυγό
120 γρ. Νερό χλιαρό
120 γρ. Γάλα χλιαρό
1.5 κ.γ. αλάτι

Για το άλλειμα
1 κροκο αυγού
1 κ.σ. γάλα
 
Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε τη μαγιά, το νερό, το γάλα και τη ζάχαρη, ανακατεύουμε λιγο και αφήνουμε όπως είναι στον κάδο να ενεργοποιηθεί η μαγιά για 10 λεπτά.
Προσθέτουμε στον κάδο το λιωμένο βούτυρο, το αλεύρι και το αυγό και χτυπάμε για ένα λεπτό με τον γάντζο σε μέτρια ταχύτητα.
Κατόπιν ρίχνουμε και το αλάτι και χτυπάμε για άλλα 2 - 3 λεπτά μέχρι να έχουμε ένα ελαστικό και λίγο κολλώδες ζυμάρι.
Σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε σε λαδωμένο μπολ μέχρι να διπλασιαστεί, για περίπου 1 ώρα ανάλογα με τη θερμοκρασία του δωματίου.
Αλευρώνουμε καλά τον πάγκο μας και χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 κομμάτια (εγώ τα ζυγισα σε 105 γρ. το καθένα).
Τα κάνουμε στρογγυλά ψωμάκια και τα τοποθετούμε μέσα σε ένα ταψί αφήνοντας λίγο κενό μεταξύ τους.
Τα αφήνουμε να φουσκώσουν για άλλα 30 περίπου λεπτά, σκεπασμένα με μια πετσέτα.
Τα αλείφουμε με το αυγο και το γάλα με πολύ μεγάλη προσοχή χωρίς να τα ξεφουσκώσουμε.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C, στον αέρα για 20 περίπου λεπτά ανάλογα το φούρνο.

Για τα μπιφτέκια
700 γρ. Κιμά με λίγο λίπος
2 κρεμμύδια τριμμένα
Αλάτι
Πιπέρι
Πάπρικα γλυκιά
Παπρικα καπνιστή
Κουρκουμά
4 - 5 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 φέτες ψωμί μουλιασμενες σε γάλα και περασμένες από το multi

Ζυμώνουμε τον κιμά και τον αφήνουμε για μισή ώρα τουλάχιστον στο ψυγείο.
Βγάζουμε, πλάθουμε σε μπιφτεκάκια και ψήνουμε σε μια γκριλιερα και από τις 2 πλευρές.
Στήνουμε τα μπεργκεράκια, βάζουμε μαρούλι, τυρί, λίγο κέτσαπ, μαγιονέζα, ντομάτα, καραμελωμένα κρεμμύδια ή ότι άλλο μας αρέσει.


Credits:
Eleni Tsoutsoudaki-Bassalou
Οι Γεύσεις της Ελένης
Burger με ψωμάκια μπριός