Special Κιμαδοπιτάκια



SPECIAL ΚΙΜΑΔΟΠΙΤΑΚΙΑ

Για την ζύμη
600 ml χλιαρό γάλα
300 ml ηλιέλαιο
2 κ.σ. ζάχαρη
1,5 κ.σ. αλάτι
2 φακελάκι ξηρή μαγιά
2 αυγα μεσαία (τα ασπράδια μέσα στη ζύμη και οι κρόκοι για επάλειψη από πάνω με 2 κ.σ. γάλα)
1000 - 1200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
 
Σε ένα μπολ ρίχνουμε το γάλα, τη μαγιά και τη ζάχαρη και περιμένουμε 2 - 3 λεπτά να ενεργοποιηθεί.
Προσθέτουμε το ηλιέλαιο, τα ασπράδια, το αλάτι και το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή ζύμη.
Αφήνουμε 1 ώρα να φουσκώσει (εγώ το φτιάχνω από το βράδυ, το βάζω ψυγείο όλη νύχτα και το φτιάχνω την άλλη μέρα).
Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε μπαλάκια, ανοίγουμε, βάζουμε κέτσαπ, γεμίζουμε, κλείνουμε και τοποθετούμε σε ένα ταψί με λαδόκολλα.
Τα αλείφουμε με το μείγμα από τους κρόκους και το γάλα.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170 βαθμούς στον αέρα, για 20 λεπτά

Για τη γέμιση
600 γρ. κιμά
2 κρεμμύδια τριμμένα
10 φέτες ζαμπόν καπνιστό κομμένο
αλάτι
πιπέρι
μπούκοβο
κουρκουμά
πάπρικα γλυκιά
πάπρικα καπνιστή
1 κούπα ρεγκάτο τριμμένο
μισή κούπα γραβιέρα τριμμένη
2 ντομάτες κομμένες σε καρέ
2 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
κέτσαπ
 
Βάζουμε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και σοτάρουμε το κρεμμύδι.
Προσθέτουμε το ζαμπόν και μόλις πάρει χρώμα ρίχνουμε τα μπαχαρικά και τον κιμά.
Τα αφήνουμε να τσιγαριστούν για 2 - 3 λεπτά.
Προσθέτουμε τις ντομάτες και τον μαϊντανό και αφήνουμε να βράσει μέχρι να πιεί τα υγρά του, περίπου 15 λεπτά.
Μόλις είναι έτοιμο το βγάζουμε από την φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Πριν γεμίσουμε τα πιτάκια μας θα προσθέσουμε τα τυριά.
Η δόση αυτή βγάζει περίπου 60 κομμάτια.


Credits:
Eleni Tsoutsoudaki-Bassalou
ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Special Κιμαδοπιτάκια