Μηλοπιτάκια νηστίσιμα με αφράτη ζύμη


ΜΗΛΟΠΙΤΑΚΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΜΕ ΑΦΡΑΤΗ ΖΥΜΗ

Για τη ζύμη
250 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
200 ml λάδι ελαφρύ
70 γρ. ζάχαρη
1 κ.γ. ξηρή μαγιά
1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
1 πρέζα αλάτι
650 γρ. περίπου αλεύρι γ.ο.χ.

Για τη γέμιση
3 μέτρια κόκκινα μήλα γινόμενα και σφιχτά
1 κ.γ. κανέλα
4 κ.σ. μαρμελάδα βερίκοκο
ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
1 χούφτα καρύδια ψιλοκομμένα με μαχαιράκι
1 χούφτα σταφίδα ξανθή
1 κ.σ φρυγανιά τριμμένη

Εκτέλεση
Ξεκινάω να ετοιμάσω το ζυμαράκι μου.
Σε ένα βαθύ μπολ βάζω τη ζάχαρη, τη μαγιά, το χυμό πορτοκαλιού και το λάδι και ανακατεύω καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και η μαγιά.
Προσθέτω το μισό αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
Με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύω και σταδιακά προσθέτω και το υπόλοιπο αλεύρι, πλάθοντας τώρα με τα χέρια, μέχρι να φτιάξω ένα ζυμαράκι αφράτο, εύπλαστο που να μην κολλάει στα χέρια μου.
Σκεπάζω τη ζύμη και την αφήνω στην άκρη μέχρι να ετοιμάσω τη γέμιση.
Καθαρίζω και τρίβω τα μήλα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Στραγγίζω ελαφρώς να φύγουν τα πολλά υγρά αν βγάλουν.
Προσθέτω όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύω.
Χωρίζω το ζυμαράκι μου σε 12 ίσες μπαλίτσες.
Ανοίγω φύλλο περίπου 1 εκ., γεμίζω με ένα κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση (αρκετά γεμάτη) και ξεκινάω να διπλώνω από τη μεριά κατά μήκος της γέμισης ενώνοντας της δύο πλευρές.
Έπειτα εγκλωβίζω καλά τη γέμιση κλείνοντας κι από τις άλλες δύο πλευρές.
Γυρίζω το μηλοπιτάκι και το ακουμπάω στο ταψί με τις ενώσεις προς τα κάτω.
Πατάω ελαφρώς φτιάχνοντας το σχήμα του και χαράζω με ένα κοφτερό μαχαιράκι την επιφάνεια σε τρείς μεριές.
Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς στο αερόθερμο για 25 λεπτά.
Βγάζω από το φούρνο και αλείφω αμέσως τα καυτά πιτάκια με λίγη μαρμελάδα για να γυαλίσουν.
Αφήνω να κρυώσουν και πασπαλίζω με άχνη ζάχαρη.


Credits:
Tzela Antonopoulou
ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Μηλοπιτάκια νηστίσιμα με αφράτη ζύμη