ΜΗΛΟΠΙΤΑΚΙΑ ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΜΕ ΑΦΡΑΤΗ ΖΥΜΗ
Υλικά
Για τη ζύμη
- 250 ml φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- 200 ml λάδι ελαφρύ
- 70 γρ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. ξηρή μαγιά
- 1 κ.σ. μπέικιν πάουντερ
- 1 πρέζα αλάτι
- 650 γρ. περίπου αλεύρι γ.ο.χ.
Για τη γέμιση
- 3 μέτρια κόκκινα μήλα γινόμενα και σφιχτά
- 1 κ.γ. κανέλα
- 4 κ.σ. μαρμελάδα βερίκοκο
- ξύσμα από 1/2 πορτοκάλι
- 1 χούφτα καρύδια ψιλοκομμένα με μαχαιράκι
- 1 χούφτα σταφίδα ξανθή
- 1 κ.σ φρυγανιά τριμμένη
Εκτέλεση
- Ξεκινάω να ετοιμάσω το ζυμαράκι μου.
- Σε ένα βαθύ μπολ βάζω τη ζάχαρη, τη μαγιά, το χυμό πορτοκαλιού και το λάδι και ανακατεύω καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και η μαγιά.
- Προσθέτω το μισό αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
- Με μια ξύλινη κουτάλα ανακατεύω και σταδιακά προσθέτω και το υπόλοιπο αλεύρι, πλάθοντας τώρα με τα χέρια, μέχρι να φτιάξω ένα ζυμαράκι αφράτο, εύπλαστο που να μην κολλάει στα χέρια μου.
- Σκεπάζω τη ζύμη και την αφήνω στην άκρη μέχρι να ετοιμάσω τη γέμιση.
- Καθαρίζω και τρίβω τα μήλα στη χοντρή πλευρά του τρίφτη. Στραγγίζω ελαφρώς να φύγουν τα πολλά υγρά αν βγάλουν.
- Προσθέτω όλα τα υλικά της γέμισης και ανακατεύω.
- Χωρίζω το ζυμαράκι μου σε 12 ίσες μπαλίτσες.
- Ανοίγω φύλλο περίπου 1 εκ., γεμίζω με ένα κουταλάκι του γλυκού από τη γέμιση (αρκετά γεμάτη) και ξεκινάω να διπλώνω από τη μεριά κατά μήκος της γέμισης ενώνοντας της δύο πλευρές.
- Έπειτα εγκλωβίζω καλά τη γέμιση κλείνοντας κι από τις άλλες δύο πλευρές.
- Γυρίζω το μηλοπιτάκι και το ακουμπάω στο ταψί με τις ενώσεις προς τα κάτω.
- Πατάω ελαφρώς φτιάχνοντας το σχήμα του και χαράζω με ένα κοφτερό μαχαιράκι την επιφάνεια σε τρείς μεριές.
- Ψήνω σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς στο αερόθερμο για 25 λεπτά.
- Βγάζω από το φούρνο και αλείφω αμέσως τα καυτά πιτάκια με λίγη μαρμελάδα για να γυαλίσουν.
- Αφήνω να κρυώσουν και πασπαλίζω με άχνη ζάχαρη.
Δημιουργός συνταγής: Τζέλα Αντωνοπούλου