ΝΗΣΤΙΣΙΜΗ ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ
Τραγανή, μυρωδάτη χορτόπιτα χωρίς αυγά και τυρί, ιδανική για κάθε περίοδο νηστείας ή όποτε θέλουμε να απολαύσουμε μια νόστιμη πίτα!
Υλικά
Για το φύλλο:
- 700 γρ. αλεύρι
- 1 ποτηράκι κρασιού ελαιόλαδο
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 2 κ.σ. ξύδι
- 1 κ.γ. αλάτι
- 1,5 ποτήρι περίπου χλιαρό νερό (ή όσο πάρει για ελαστική ζύμη)
- Νισεστές, για το άνοιγμα των φύλλων
- Μαργαρίνη (ή φυτικό βούτυρο), για το άλειμμα των φύλλων
Για τη γέμιση:
- 1 κιλό χόρτα (σπανάκι, λάπατα, σέσκουλα, καυκαλήθρες, μυρώνια)
- 2 πράσα (το λευκό μέρος, κομμένο σε λεπτές ροδέλες)
- 4–5 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 1,5 ματσάκι άνηθο
- ½ ματσάκι μαϊντανό
- αλάτι και πιπέρι κατά βούληση
- 3 κ.σ. νιφάδες βρώμης ή σιμιγδάλι ψιλό
- Ελαιόλαδο, για το σοτάρισμα
Εκτέλεση
- Ξεκινάμε με τη γέμιση, για να προλάβει να κρυώσει:
- Σε φαρδύ τηγάνι ή μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε όλα τα χορταρικά ελαφρώς, απλώς μέχρι να μαραθούν. Δεν τα αφήνουμε να βράσουν, μόνο να χάσουν τον όγκο τους.
- Προσθέτουμε τα κρεμμύδια (φρέσκα και ξερό), το πράσο, τον άνηθο, τον μαϊντανό, αλάτι και πιπέρι.
- Ανακατεύουμε καλά και στο τέλος προσθέτουμε τις νιφάδες βρώμης ή το σιμιγδάλι, που θα τραβήξουν την επιπλέον υγρασία.
- Αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει καλά.
Προχωράμε στο φύλλο:
- Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι, το μπέικιν, το αλάτι, το λάδι, το ξύδι και λίγο-λίγο το χλιαρό νερό, ζυμώνοντας μέχρι να έχουμε μια μαλακή και ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 μπαλάκια και ανοίγουμε το καθένα σε μικρό φύλλο, περίπου στο μέγεθος πιάτου του γλυκού.
- Φτιάχνουμε δύο τετράδες: απλώνουμε τα φύλλα της καθεμιάς τετράδας το ένα πάνω στο άλλο, αλείφοντάς τα ενδιάμεσα με μαργαρίνη, εκτός από το τελευταίο. Τις τυλίγουμε προσεκτικά και τις βάζουμε στο ψυγείο για περίπου μία ώρα να ξεκουραστούν και να σφίξουν.
- Ανοίγουμε στη συνέχεια την κάθε τετράδα σε ένα μεγάλο λεπτό φύλλο – το ένα θα είναι η βάση και το άλλο το κάλυμμα της πίτας.
Συναρμολόγηση:
- Λαδώνουμε καλά το ταψί μας και στρώνουμε το πρώτο φύλλο, φροντίζοντας να καλύπτει και τα τοιχώματα.
- Απλώνουμε ομοιόμορφα τη γέμιση.
- Σκεπάζουμε με το δεύτερο φύλλο, κλείνουμε τις άκρες και χαράζουμε την πίτα σε κομμάτια.
- Περνάμε την επιφάνεια με λίγο λάδι και ραντίζουμε με νερό.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 190°C στις αντιστάσεις (πάνω-κάτω), για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει καλά το φύλλο.