Αφράτα σπιτικά ψωμάκια



ΑΦΡΑΤΑ ΣΠΙΤΙΚΑ ΨΩΜΑΚΙΑ

Υλικά
1 φλ. γάλα χλιαρό
1/2 φλ. νερό χλιαρό
2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
2 κ.σ. ζάχαρη
2 κ.γ. αλάτι
4 1/2 περίπου φλ. αλεύρι
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
1 κρόκο αυγού αραιωμένο με λίγο γάλα για άλειμμα

Διαλύουμε τη μαγιά με το νερό και τη ζάχαρη και αφήνουμε 10 λεπτά σκεπασμένα για να ενεργοποιηθεί η μαγιά.
Σε ένα μπολ βάζουμε το γάλα, το αλάτι, το αυγο και το βούτυρο και ανακατέυουμε καλά να ομογενοποιηθούν.
Ρίχνουμε και τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά.
Σιγά - σιγά ρίχνουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια μαλακή, εύπλαστη ζύμη.
Σκεπάζουμε με μία πετσέτα και αφήνουμε μια ώρα σε ζεστό μέρος.
Μετά χωρίζουμε τη ζύμη σε 10 κομμάτια.
Σε μια λαμαρίνα στρώνουμε μια λαδόκολλα, κάνουμε μπαλάκια τα βάζουμε πάνω, τα σκεπάζουμε με μια πετσέτα και τα αφήνουμε ακόμα μισή ώρα.
Τα αλείφουμε με ένα κρόκο αυγού αραιωμένο με λιγο γάλα και τα ψήνουμε στους 200 βαθμούς για 12 - 15 λεπτά, ανάλογα το φούρνο, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.


Credits:
Αλεξάνδρα Κυριάκη
ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Αφράτα σπιτικά ψωμάκια