ΖΟΥΜΕΡΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΟΥΡΕ ΠΑΤΑΤΑΣ ΚΑΙ ΒΙΝΕΓΚΡΕΤ ΒΑΛΣΑΜΙΚΟ
Υλικά:
Για τον πουρέ πατάτας:- 800 γρ. πατάτες καθαρισμένες
- Νερό
- Αλάτι χονδρό
- Πιπέρι
- Κύμινο
- 100 γρ. βούτυρο
Για το κοτόπουλο:
- 2 φιλέτα κοτόπουλου στήθος
- Αλάτι χονδρό
- Πιπέρι
- Ρίγανη
- Κύμινο
- Ελαιόλαδο
Για την βινεγκρέτ βαλσάμικο:
- 2 κ.σ. μέλι
- 2 κ.σ. μουστάρδα
- 20 ml νερό
- Αλάτι χονδρό
- Πιπέρι
- 120 γρ. βαλσάμικο
- 120 γρ. ελαιόλαδο
- 60 γρ. ηλιέλαιο
Εκτέλεση:
Για τον πουρέ:- Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τις πατάτες, τις καλύπτουμε με νερό και τις βάζουμε να βράσουν σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τελείως.
- Μόλις μαλακώσουν, τις σουρώνουμε κρατώντας 20-50 ml από το νερό και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι ή με το ειδικό εργαλείο για πουρέ.
- Στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε πάλι μέσα τον πουρέ και ψήνουμε για 2-3 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να χάσει λίγο υγρασία.
- Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, κύμινο, το βούτυρο παγωμένο ψήνουμε για άλλο 1 λεπτό ανακατεύοντας συνεχώς και τραβάμε από την φωτιά.
- Ανακατεύουμε εκτός φωτιάς μέχρι να δέσει ο πουρές με το βούτυρο.
Για το κοτόπουλο:
- Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά.
- Με ένα κοφτερό μαχαίρι ανοίγουμε το στήθος έτσι ώστε να έχει σχεδόν το ίδιο πάχος παντού.
- Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, κύμινο και πάνω στο χέρι μας 1 κ.σ. ελαιόλαδο και αλείφουμε το κοτόπουλο να πάνε παντού τα υλικά μας.
- Ρίχνουμε το κοτόπουλο στο τηγάνι και το αφήνουμε για 2.5 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι έχει ασπρίσει γύρο-γύρο μέχρι την μέση.
- Το γυρνάμε από την άλλη πλευρά και αφήνουμε για άλλα 2 λεπτά.
- Χαμηλώνουμε την φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και αφήνουμε για άλλα 4-5 λεπτά.
- Το γυρνάμε από την άλλη και το αφήνουμε επίσης για άλλα 4-5 λεπτά.
- Το αφαιρούμαι από το τηγάνι και το αφήνουμε τουλάχιστον 5 λεπτά να ξεκουραστεί.
Για την βινεγκρέτ βαλσάμικο:
- Σε ένα μπολ βάζουμε την μουστάρδα, το μέλι, το νερό, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε το βαλσάμικο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
- Προσθέτουμε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο, να πέφτει σαν κορδόνι, ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με το σύρμα.
- Επαναλαμβάνουμε και με το ηλιέλαιο.
- Σε ένα πιάτο βάζουμε από κάτω τον πουρέ μας, κόβουμε σε πλάγια κομμάτια το κοτόπουλο, το τοποθετούμε από πάνω και περιχύνουμε λίγο από την σάλτσα μας.
- Σερβίρουμε με λαχανικά στον ατμό.
Tips:
- Για να βράσουν πιο γρήγορα οι πατάτες, τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
- Άμα μας κόψει η βινεγκρέτ, σε ένα άλλο μπολ βάζουμε ½ κ.σ. μέλι, ½ κ.σ. μουστάρδα, 10 ml νερό και ρίχνουμε το κομμένο μείγμα ξανά σαν κορδόνι στο μπολ.
- Την βινεγκρέτ μπορούμε να την φυλάξουμε στο ψυγείο σε ένα αποστειρωμένο βαζάκι που κλείνει καλά για τουλάχιστον 1 εβδομάδα?