Ζουμερό κοτόπουλο με πουρέ πατάτας και βινεγκρέτ βαλσάμικο



ΖΟΥΜΕΡΟ ΚΟΤΟΠΟΥΛΟ ΜΕ ΠΟΥΡΕ ΠΑΤΑΤΑΣ ΚΑΙ ΒΙΝΕΓΚΡΕΤ ΒΑΛΣΑΜΙΚΟ

Υλικά:
Για τον πουρέ πατάτας:
800 γρ. πατάτες καθαρισμένες
Νερό
Αλάτι χονδρό
Πιπέρι
Κύμινο
100 γρ. βούτυρο

Για το κοτόπουλο:
2 φιλέτα κοτόπουλου στήθος
Αλάτι χονδρό
Πιπέρι
Ρίγανη
Κύμινο
Ελαιόλαδο

Για την βινεγκρέτ βαλσάμικο:
2 κ.σ. μέλι
2 κ.σ. μουστάρδα
20 ml νερό
Αλάτι χονδρό
Πιπέρι
120 γρ. βαλσάμικο
120 γρ. ελαιόλαδο
60 γρ. ηλιέλαιο 

Εκτέλεση:
Για τον πουρέ:
Σε μία κατσαρόλα βάζουμε τις πατάτες, τις καλύπτουμε με νερό και τις βάζουμε να βράσουν σε δυνατή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν τελείως.
Μόλις μαλακώσουν, τις σουρώνουμε κρατώντας 20-50 ml από το νερό και τις λιώνουμε με ένα πιρούνι ή με το ειδικό εργαλείο για πουρέ.
Στην ίδια κατσαρόλα βάζουμε πάλι μέσα τον πουρέ και ψήνουμε για 2-3 λεπτά σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να χάσει λίγο υγρασία.
Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, κύμινο, το βούτυρο παγωμένο ψήνουμε για άλλο 1 λεπτό ανακατεύοντας συνεχώς και τραβάμε από την φωτιά.
Ανακατεύουμε εκτός φωτιάς μέχρι να δέσει ο πουρές με το βούτυρο.

Για το κοτόπουλο:
Βάζουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά.
Με ένα κοφτερό μαχαίρι ανοίγουμε το στήθος έτσι ώστε να έχει σχεδόν το ίδιο πάχος παντού.
Βάζουμε αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, κύμινο και πάνω στο χέρι μας 1 κ.σ. ελαιόλαδο και αλείφουμε το κοτόπουλο να πάνε παντού τα υλικά μας.
Ρίχνουμε το κοτόπουλο στο τηγάνι και το αφήνουμε για 2.5 λεπτά ή μέχρι να δούμε ότι έχει ασπρίσει γύρο-γύρο μέχρι την μέση.
Το γυρνάμε από την άλλη πλευρά και αφήνουμε για άλλα 2 λεπτά.
Χαμηλώνουμε την φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και αφήνουμε για άλλα 4-5 λεπτά.
Το γυρνάμε από την άλλη και το αφήνουμε επίσης για άλλα 4-5 λεπτά.
Το αφαιρούμαι από το τηγάνι και το αφήνουμε τουλάχιστον 5 λεπτά να ξεκουραστεί.

Για την βινεγκρέτ βαλσάμικο:
Σε ένα μπολ βάζουμε την μουστάρδα, το μέλι, το νερό, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
Προσθέτουμε το βαλσάμικο και ανακατεύουμε με ένα σύρμα.
Προσθέτουμε σιγά-σιγά το ελαιόλαδο, να πέφτει σαν κορδόνι, ενώ παράλληλα ανακατεύουμε με το σύρμα.
Επαναλαμβάνουμε και με το ηλιέλαιο.
Σε ένα πιάτο βάζουμε από κάτω τον πουρέ μας, κόβουμε σε πλάγια κομμάτια το κοτόπουλο, το τοποθετούμε από πάνω και περιχύνουμε λίγο από την σάλτσα μας.
Σερβίρουμε με λαχανικά στον ατμό.

Tips:
Για να βράσουν πιο γρήγορα οι πατάτες, τις κόβουμε σε μικρά κομμάτια.
Άμα μας κόψει η βινεγκρέτ, σε ένα άλλο μπολ βάζουμε ½ κ.σ. μέλι, ½ κ.σ. μουστάρδα, 10 ml νερό και ρίχνουμε το κομμένο μείγμα ξανά σαν κορδόνι στο μπολ.
Την βινεγκρέτ μπορούμε να την φυλάξουμε στο ψυγείο σε ένα αποστειρωμένο βαζάκι που κλείνει καλά για τουλάχιστον 1 εβδομάδα?


Credits:
Alex Foukas