Η πίτα της γιαγιάς



Η ΠΙΤΑ ΤΗΣ ΓΙΑΓΙΑΣ

Φύλλο
4 αυγά καλά χτυπημένα
320 γρ. γιαούρτι πλήρες απλό, όχι στραγγιστό
1 κεσεδάκι λάδι ελαφρύ (αυτό του γιαουρτιού)
1 κ.σ. μπέικιν
500 γρ. αλεύρι μαλακό ή γ.ο.χ. ή φαρίνα

Για τη γέμιση
Χόρτα η λαχανικά εποχής (σπανάκι, σέσκουλα, μαϊντανό, άνηθο, δυόσμο, κορυφές από μάραθο)
Λίγα μυρώνια απ’ την κατάψυξη
2 κρεμμύδια ξερά,
πράσο και φρέσκα κρεμμυδάκια, απ' όλα και από λίγα
αλάτι
πιπέρι
1 κ.σ. βούτυρο γάλακτος
φέτα κατά βούληση
λάδι για τα χέρια και για το ταψί

Σε απλωτό σκεύος βάζουμε το βούτυρο με τα κρεμμύδια και το πράσο, να γυαλίσουν.
Σκεπάζουμε με καπάκι να μαγειρευτούν με τα υγρά τους σε χαμηλή φωτιά.
Εν τω μεταξύ έχουμε αλατίσει ελαφριά τα χόρτα μας και τα έχουμε στύψει με τα χέρια να φύγουν τα νερά τους.
Τα προσθέτουμε στην κατσαρόλα μας, τα γυρνάμε δυο τρεις φορές να πέσει ο όγκος τους και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Με αυτόν τον τρόπο τα χόρτα μένουν τραγανά. Στην περίπτωση που δεν τα προτιμούμε έτσι τα αφήνουμε να μαγειρευτούν με καπάκι.
Χτυπάμε τα αυγά καλά να αφρίσουν.
Προσθέτουμε το γιαούρτι, το λάδι και τέλος το αλεύρι κοσκινισμένο με το μπέικιν. Ανακατεύουμε.
Δεν χρειάζεται ζύμωμα η ζύμη απλά ανακάτεμα, και τόσο όσο, ίσα που ξεκολλά απ’ τα χέρια.
Χωρίζουμε σε δύο μέρη τη ζύμη μας, λαδώνουμε τα δάχτυλα και ανοίγουμε το φύλλο πάνω σε χαρτί.
Έχουμε λαδώσει το ταψί και μεταφέρουμε το φύλλο προσεκτικά.
Απλώνουμε τη γέμιση και τοποθετούμε το άλλο φύλλο από πάνω.
Ψήνουμε στις αντιστάσεις για τρία τέταρτα στους 170 βαθμούς.
Τα ανοξείδωτα σκεύη χρειάζονται παραπάνω ώρα από ότι τα εμαγιέ.
Το φύλλο είναι τραγανό σαν τάρτα.


Credits:
Maria Xatzhstamatioy
ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Η πίτα της γιαγιάς