Παστίτσιο


ΠΑΣΤΙΤΣΙΟ

Υλικά (Για το βαθύ ταψί του φούρνου της ηλεκτρικής κουζίνας)
1 1/2 πακέτο χοντρά μακαρόνια για παστίτσιο
1.200 γραμμάρια κιμά μοσχαρίσιο περασμένο δύο φορές στη μηχανή του κιμά
1/3 φλυτζάνι ελαιόλαδο
2 με 3 μέτρια ξερά κρεμμύδια ψιλοκομμένα
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
Φρέσκιες ψιλοκομμένες και ξεφλουδισμένες ντομάτες ή περασμένες στο μούλτι
1/2 του φλυτζανιού του τσαγιού λευκό κρασί
Ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη ή μέλι
Στην άκρη του κουταλιού γλυκού κανέλα σκόνη
Αλάτι
Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Πώς φτιάχνουμε τον κιμά
Σε μία πλατιά κατσαρόλα ζεσταίνουμε λίγο το ελαιόλαδο και σοτάρουμε τον κιμά, απλώνοντάς τον και πιέζοντας τον με μία κουτάλα να διαλυθεί πολύ καλά και να μην έχει χοντράδια.
Δεν ανακατεύουμε συνέχεια.
Αφήνουμε να ψήνεται καλά για να μη χάνει τα υγρά του με το συνεχές ανακάτεμα.
Αυτό διαρκεί περίπου επτά με οκτώ λεπτά.
Όταν έχει καβουρδιστεί πολύ καλά ο κιμάς μας σβήνουμε με το κρασάκι μας.
Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ για δύο με τρία λεπτά και τότε προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σοτάρουμε επιπλέον για δύο με τρία λεπτά μέχρι να γίνουν διάφανα.
Προσθέτουμε την ντομάτα, τη ζάχαρη, αλάτι, πιπέρι και την κανέλα.
Σκεπάζουμε τον κιμά, χαμηλώνουμε τη φωτιά μας και σιγοβράζουμε για 20΄ λεπτά περίπου (χωρίς την προσθήκη άλλων υγρών) μέχρι να πιεί τα πολλά υγρά του και να συμπυκνωθούν οι γεύσεις του.
Αφήνουμε στην άκρη .

Βράζουμε τα μακαρόνια.
Σε μπόλικο αλατισμένο νερό βράζουμε τα μακαρόνια μας.
Τα σουρώνουμε χωρίς να τα ξεβγάλουμε και τα ξαναγυρνάμε πίσω στην κατσαρόλα μας.
Εδώ τώρα έχουμε 3διαφορετικούς τρόπους για να διαχειριστούμε τα μακαρόνια μας:
1) Παίρνουμε 2 ασπράδια αυγών, τα χτυπάμε σε ελαφριά μαρέγκα και τα προσθέτουμε στα μακαρόνια μας.
Ανακατεύουμε καλά να ενσωματωθεί η μαρέγκα με τα μακαρόνια μας.
2) Παίρνουμε μια μεγάλη κρέμα γάλακτος με λιπαρά 30% και την ανακατεύουμε καλά με τα μακαρόνια μας.
3) Εγώ προτιμώ να φτιάχνω μια αραιή μπεσαμέλ και αυτή προσθέτω στα μακαρόνια μας.
Ανακατεύω καλά να πάει παντού.
Με αυτούς τους τρόπους, (προτιμήστε όποιον σας εξυπηρετεί) διατηρούν τα μακαρόνια μας τη φρεσκάδα τους και την υγρασία τους, γίνονται ζουμερά και όχι στεγνά.

Μπεσαμέλ
Υλικά:
150 γραμμάρια βούτυρο φρέσκο, όχι μαργαρίνη.
5 κουταλιές της σούπας αλεύρι και 4 κουταλιές της σούπας νισεστέ καλά γεμάτες, μπορούμε να βάλουμε και μόνο αλεύρι δηλαδή εννέα κουταλιές αλεύρι .
Δύο λίτρα γάλα φρέσκο πλήρες
Στην άκρη του κουταλιού του γλυκού μοσχοκάρυδο
Δύο κρόκους αυγών ή δύο ολόκληρα αυγά
Πιπέρι
Αλάτι
Τυρί, εγώ χρησιμοποιώ παρμεζάνα ή ότι τυρί σας αρέσει .
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και μίξη τυριών π.χ παρμεζάνα, kerrygold, κασέρι, κεφαλοτύρι ότι σας αρέσει και είναι στις γεύσεις σας.
Σε λίγο από το γάλα μας διαλύουμε πολύ καλά το νισεστέ και το αλεύρι ,το σουρώνουμε στο σουρωτήρι για να έχει ωραία υφή.

Παρασκευή εύκολης μπεσαμέλ.
Βάζουμε σε κατσαρόλα όλα τα υλικά, εκτός από τους κρόκους των αυγών και το τυρί, δηλαδή το υπόλοιπο γάλα και το βούτυρο και αφήνουμε να ζεσταθεί.
Μόλις ζεσταθεί το γάλα προσθέτουμε το γάλα με το νισεστέ και το αλεύρι που έχουμε διαλύσει και έχουμε σουρώσει.
Ανακατεύοντας συνεχώς με το σύρμα ή με ξύλινη σπάτουλα, αφήνουμε να βράσει η κρέμα και να δέσει σε μέτρια φωτιά.
Αφού πήξει ελαφρά, αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε τα δύο αβγά χτυπημένα και με γρήγορες κινήσεις τα ενσωματώνουμε με το σύρμα στην κρέμα.
Τέλος, προσθέτουμε το τυρί.
Ανακατεύουμε πολύ καλά.
Ελέγχουμε το αλατοπίπερο και το μοσχοκάρυδο αν χρειάζεται επιπλέον προσθέτουμε.

Στρώνουμε το Παστίτσιο
Παίρνουμε το ταψί μας, στρώνουμε μια στρώση μακαρόνια, πασπαλίζουμε με μπόλικο τυράκι της αρεσκείας μας, απλώνουμε τον κιμά μας ομοιόμορφα σε όλο το ταψί, στρώνουμε τη δεύτερη στρώση με τα μακαρόνια, πασπαλίζουμε πάλι με το τυρί μας.
Ακολούθως, απλώνουμε τη μπεσαμέλ πάνω από τα μακαρόνια και πασπαλίζουμε με τυρί και σουσάμι.
Ψήνουμε στο φούρνο μας μέχρι να ροδοκοκκινήσει.