ΑΝΕΒΑΤΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΜΕ ΦΥΣΙΚΟ ΠΡΟΖΥΜΙ
Υλικά
- 250 γρ. φρεσκοαναπιασμένο προζύμι
- 250 ml εμφιαλωμένο νερό
- 250 ml χυμό πορτοκαλιού (φρέσκο ή του εμπορίου)
- 50 ml λικέρ ή ρακή ή κονιάκ
- 125 ml ελαιόλαδο
- 280 - 300 γρ. ζάχαρη
- 1.100 γρ. περίπου αλεύρι γ.ο.χ. ή μισό - μισό με σκληρό
- 1/2 κ.γ. κόμπους μαστίχα
- 1/2 - 1 κ.γ. κανέλα
- σουσάμι για το τύλιγμα
- Προαιρετικά 1 κ.γ. κόλιανδρο σκόνη ή γλυκάνισο σε σκόνη και 1 κούπα σταφίδες
Εκτέλεση
- Βάζουμε σε μια ευρύχωρη λεκάνη το προζύμι, το μισό νερό, το μισό χυμό πορτοκαλιού, και 250 γρ ζάχαρη.
- Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε 500 γρ αλεύρι και ανακατεύουμε καλά.
- Σκεπάζουμε με πετσέτα ή με το καπάκι, αν έχει η λεκάνη μας, και το αφήνουμε να ανέβει.
- Τώρα προσθέτουμε το υπόλοιπο νερό, την πορτοκαλάδα, το ελαιόλαδο και τα αρωματικά (τη μαστίχα την αλέθουμε στο μούλτι με 30 - 50 γρ από τη ζάχαρη) και ανακατεύουμε.
- Προσθέτουμε σταδιακά το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να έχουμε ένα μαλακό ζυμάρι που να κολλά ελαφρά στα χέρια αλλά να ζυμώνεται.
- Ζυμώνουμε πολύ καλά με το χέρι με συνεχή διπλώματα ή στο μίξερ με γάντζο ζυμωματος να γίνει ελαστική.
- Αν βάλουμε σταφίδες τις ενσωματώνουμε τώρα στο μείγμα.
- Χαράζουμε ένα σταυρό, σκεπάζουμε και αφήνουμε να φουσκώσει.
- Καταλαβαίνουμε ότι φούσκωσε όταν χαθεί ο Σταυρός.
- Πλάθουμε τα κουλουράκια μας, ίσως χρειαστεί λίγο αλεύρι ο πάγκος μας, σε ότι σχήμα θέλουμε, τα κυλάμε ένα ένα σε βρεγμένο και στραγγισμενο σουσάμι, τα τοποθετούμε σε ταψί με λαδόκολλα και τα αφήνουμε ξανά να ανέβουν σκεπασμένα με πετσέτες.
- Ψήνουμε στους 180°C στη μεσαία σχάρα για 30' - 35' ή έως ότου ροδισουν.
- Όταν κρυώσουν τα διατηρούμε σε τάπερ που κλείνει καλά για να μην ξεραθούν.
- Αν θέλουμε να παραλείψουμε το ποτό το αντικαθιστούμε με λίγο νερό η πορτοκαλάδα.
Δημιουργός συνταγής: Ευτυχία Έφη Τιφτικίδου, συνταγή Βαγγελιώ Κασσαπάκη / Κρήτη Γαστρονομικός Περίπλους
