
ΓΑΛΑΚΤΟΜΠΟΥΡΕΚΟ ΜΕ ΤΡΑΓΑΝΑ ΦΥΛΛΑ ΚΑΙ ΑΦΡΑΤΗ ΚΡΕΜΑ
Αυτό το γαλακτομπούρεκο είναι το απόλυτο παραδοσιακό γλυκό, με πλούσια και βελούδινη κρέμα, τραγανά φύλλα και απολαυστικό σιρόπι. Το τέλειο επιδόρπιο για κάθε γιορτή ή οικογενειακό τραπέζι.
Υλικά
- 9 ποτήρια γάλα
- 1 ποτήρι σιμιγδάλι χονδρό
- 1/2 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
- 2 1/2 ποτήρια ζάχαρη
- 9 αυγά
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 3-4 βανίλιες
- 2-3 γεμάτες κουταλιές βούτυρο
- Έξτρα βούτυρο για τα φύλλα
- 1 πακέτο φύλλα κρούστας
Για το σιρόπι
- 750 γρ. ζάχαρη
- 750 ml νερό
- 1 φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση
- Ξεκινάμε με το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη φλούδα λεμονιού.
- Βράζουμε για 5 λεπτά από το σημείο βρασμού και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
- Για την κρέμα, σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά.
- Ρίχνουμε σταδιακά το χονδρό και το ψιλό σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και τα προσθέτουμε σιγά-σιγά στην κρέμα, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, τις βανίλιες και τις 2-3 κουταλιές βούτυρο.
- Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει ελαφρώς.
- Λιώνουμε το βούτυρο για τα φύλλα και βουτυρώνουμε καλά ένα μεγάλο ταψί.
- Στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας στον πάτο, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα.
- Ρίχνουμε την κρέμα πάνω από τα φύλλα και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα και αυτά ένα-ένα.
- Χαράζουμε το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.
- Μόλις ψηθεί, περιχύνουμε το γλυκό με το κρύο σιρόπι και το αφήνουμε να το απορροφήσει πλήρως.
- Αφήνουμε να κρυώσει πριν το σερβίρουμε.
Δημιουργός συνταγής: Βασιλικη Μπερμπιλαγκα