
Αυτό το γαλακτομπούρεκο είναι το απόλυτο παραδοσιακό γλυκό, με πλούσια και βελούδινη κρέμα, τραγανά φύλλα και απολαυστικό σιρόπι. Το τέλειο επιδόρπιο για κάθε γιορτή ή οικογενειακό τραπέζι.
Υλικά
- 9 ποτήρια γάλα
- 1 ποτήρι σιμιγδάλι χονδρό
- 1/2 ποτήρι σιμιγδάλι ψιλό
- 2 1/2 ποτήρια ζάχαρη
- 9 αυγά
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- 3-4 βανίλιες
- 2-3 γεμάτες κουταλιές βούτυρο
- Έξτρα βούτυρο για τα φύλλα
- 1 πακέτο φύλλα κρούστας
Για το σιρόπι
- 750 γρ. ζάχαρη
- 750 ml νερό
- 1 φλούδα λεμονιού
Εκτέλεση
- Ξεκινάμε με το σιρόπι. Σε μια κατσαρόλα, βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό και τη φλούδα λεμονιού.
- Βράζουμε για 5 λεπτά από το σημείο βρασμού και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
- Για την κρέμα, σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε το γάλα σε μέτρια φωτιά.
- Ρίχνουμε σταδιακά το χονδρό και το ψιλό σιμιγδάλι ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα.
- Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και τα προσθέτουμε σιγά-σιγά στην κρέμα, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Προσθέτουμε το ξύσμα λεμονιού, τις βανίλιες και τις 2-3 κουταλιές βούτυρο.
- Αφήνουμε την κρέμα να κρυώσει ελαφρώς.
- Λιώνουμε το βούτυρο για τα φύλλα και βουτυρώνουμε καλά ένα μεγάλο ταψί.
- Στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας στον πάτο, βουτυρώνοντάς τα ένα-ένα.
- Ρίχνουμε την κρέμα πάνω από τα φύλλα και την απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα φύλλα, βουτυρώνοντάς τα και αυτά ένα-ένα.
- Χαράζουμε το γαλακτομπούρεκο σε κομμάτια και το ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C για 45 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.
- Μόλις ψηθεί, περιχύνουμε το γλυκό με το κρύο σιρόπι και το αφήνουμε να το απορροφήσει πλήρως.
- Αφήνουμε να κρυώσει πριν το σερβίρουμε.
Δημιουργός συνταγής: Βασιλικη Μπερμπιλαγκα