Πανεύκολο σουφλέ με ψωμί του τοστ



ΠΑΝΕΥΚΟΛΟ ΣΟΥΦΛΕ ΜΕ ΨΩΜΙ ΤΟΥ ΤΟΣΤ

Μια πανεύκολη συνταγή για ένα λαχταριστό, πεντανόστιμο σουφλέ με ψωμί το τόστ, για να απολαύσετε το τέλειο πρωινό με την οικογένειά σας ή και ένα γρήγορο, πρόχειρο και απλό γεύμα ή δείπνο με μια μεγάλη πράσινη σαλάτα.

Υλικά συνταγής
450 γρ. κίτρινα τυριά τριμμένα (τουλάχιστον 2 διαφορετικά, π.χ ένταμ, γκούντα, τσένταρ, ρεγκάτο, κασέρι)
4 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο για άλειμμα ταψιού
1 μεγάλο πακέτο ψωμί του τοστ (περίπου 20 φέτες) κατά προτίμηση μπαγιάτικο και χωρίς κόρα
250 γρ. ζαμπόν επιλογής σας, κομμένο σε μικρά κομμάτια
4 αυγά ελαφρώς χτυπημένα
2 φλ. τσαγιού γάλα
1-2 πρέζες αλάτι
λίγο μοσχοκάρυδο τριμμένο (προαιρετικά)

Εκτέλεση
Μεταφέρετε σε μπολ τα τα τουλάχιστον 2 ειδών τυριά τριμμένα και τα αναμιγνύετε καλά. Σε άλλο μικρό μπολάκι μεταφέρετε 3 κ.σ. από τα τριμμένα τυριά μαζί με 2 κ.σ. από τη τριμμένη φρυγανιά, τα ανακατεύετε και τα αφήνετε στην άκρη. Βουτυρώνετε ένα πυρέξ 38×28 εκ. περίπου και το πασπαλίζετε με τις υπόλοιπες 2 κ.σ. τριμμένη φρυγανιά.
Απλώνετε στη βάση του πυρέξ τις φέτες τοστ, τη μια δίπλα στην άλλη στριμωχτά, ώστε να μην μένει καθόλου κενό στο πυρέξ. Από πάνω πασπαλίζετε ισομερώς τη μισή ποσότητα τυριού και όλο το ζαμπόν. Στρώνετε μια δεύτερη σειρά με ψωμί του τοστ και το καλύπτετε με το υπόλοιπο τριμμένο τυρί.
Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνετε τα αυγά, τα χτυπάτε ελαφρώς, προσθέτετε το γάλα, το αλάτι και προαιρετικά το μοσχοκάρυδο και τα χτυπάτε με το σύρμα να ενσωματωθούν. Περιχύνετε με το μείγμα το σουφλέ και το αφήνετε για 1 ώρα στο ψυγείο για να απορροφήσει το μείγμα γάλακτος.
Μετά προθερμαίνετε το φούρνο σας στους 180 βαθμούς στον αέρα. Πασπαλίζετε το σουφλέ με το μείγμα τριμμένου τυριού γαλέτας που κρατήσατε από την αρχή στην άκρη και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο για 30 λ περίπου ή μέχρι να φουσκώσει και ροδίσει.

Tip: Μπορείτε να προσθέσετε και άλλα υλικά επιλογής σας όπως μανιτάρια σε λεπτές φέτες, προαιρετικά ελαφρώς σοταρισμένα, πιπεριές σε φέτες ελαφρώς σοταρισμένες, λουκάνικα ή ότι αλλαντικό έχετε.


Credits: