Κουλουράκια Πασχαλινά με αμμωνία


ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΠΑΣΧΑΛΙΝΑ ΜΕ ΑΜΜΩΝΊΑ

Υλικά
450 γρ. βούτυρο
950 γρ. ζάχαρη
12 αυγά + 2 για επάλειψη
1,5 μεγάλο φλ. γάλα
8 βανίλιες
1 χαρτάκι αμμωνία
Ξύσμα 2 ή 3 πορτοκαλιών
2 κιλά και 800 γρ. περίπου αλεύρι

Εκτέλεση.
Έχουμε βγάλει το βούτυρο από το ψυγείο να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Το βάζουμε σε μια λεκάνη μαζί με τη ζάχαρη και το χτυπάμε με το μίξερ να ασπρίσει και να αφρατέψει. 
Ρίχνουμε ένα - ένα τα αυγά χτυπώντας, το ξύσμα πορτοκαλιού και τις βανίλιες.
Έχουμε ζεστάνει το γάλα και πάνω από την λεκάνη γιατί φουσκώνει, βάζουμε μέσα την αμμωνία, ανακατεύουμε και το ρίχνουμε στο μίγμα.
Ρίχνουμε το αλεύρι λίγο - λίγο και ανακατεύουμε με μια μαρίζ να γίνει μια μαλακή ζύμη που να πλάθεται, κρατάμε λίγο αλεύρι και δοκιμάζουμε ίσως να μην το πάρει όλο.
Παίρνουμε ζυμαράκι όσο ένα μικρό καρύδι, το πλάθουμε κορδόνι και φτιάχνουμε ότι σχέδιο θέλουμε.
Τα βάζουμε στα ταψιά με χαρτί ψησίματος και τα αλείφουμε με αυγό που το έχουμε χτυπήσει.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 με 170 βαθμούς Κελσίου, με αέρα για 20 λεπτά περίπου, θα τα δούμε να πάρουν χρώμα και είναι έτοιμα.


Credits:
Litsa Kokkoni
ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ