Καλιτσούνια Λυχναράκια



ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΙΑ ΛΥΧΝΑΡΑΚΙΑ

Το κατ' εξοχήν Πασχαλινό γλυκό της Κρήτης μας πιο φημισμένα και αγαπητά γλυκά του νησιού μας και για μένα είναι το κορυφαίο πασχαλινό μας γλύκισμα.!!!!!
Χωρίς καλιτσούνια Πάσχα δε γίνεται στην Κρήτη. Δεν υπάρχει σπιτικό που να μην τα φτιάχνει και να μην έχει στο πασχαλινό τραπέζι ή να μην κεράσει τους μουσαφίρηδες την περίοδο αυτή ένα σκαλτσούνι με μια ρακί.!!!!!!
Είναι μία συνταγή που μου βγήκε μετά από πολλές πολλές πολλές .......δοκιμές!!!
Ήθελα ένα νόστιμο ζυμάρι, τραγανό και να κρατάει το σχήμα του στο ψήσιμο !
Μετά από πολλές αλχημείες και μίξη συνταγών κατέληξα σε αυτή!!!
Συνταγή από τη μαμά μου, διάφορες συνταγές που είχα μαζέψει και εγώ, συνταγή από εδώ συνταγή από εκεί είπα να δοκιμάσω να δω τι θα γίνει!!!
Και έγιναν υπέροχα!!
Φρέσκα- Φρέσκα μόλις βγήκαν από το φούρνο!!
Μοσχοβολάει ο τόπος!

ΥΛΙΚΑ
4 αυγά, μπορείτε να βάλετε και πέντε, εγώ βάζω τέσσερα .
1 ποτήρι του νερού ζάχαρη κρυσταλλική .
1 ποτήρι του νερού ελαιόλαδο
1 ποτήρι του νερού γάλα φρέσκο πλήρες.
1 κουταλάκι του γλυκού βανίλια υγρή
1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ ,10 γραμμάρια
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις 1 κιλό αλεύρι και 150 με 200 γραμμάρια ακόμη, το αλεύρι εξαρτάται από το μέγεθος των αυγών!!! 

Η ζύμη μας μαλακή αλλά να μην κολλάει στο χέρι!!
Αφήνουμε τη ζύμη μας σκεπασμένη να ξεκουραστεί για μισή ώρα πριν ανοίξουμε το φύλλο για τα σκαλτσούνια μας!!
Το φύλλο μας λεπτό, περίπου δύο χιλιοστά !!!
Όσο πιο λεπτό είναι το φύλλο μας τόσο πιο ωραία γίνονται τα καλιτσούνια μας!

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ
1,5 κιλό ανθότυρο
Ζάχαρη κρυσταλλική, τόση όση σας αρέσει για να έχετε τη γλυκάδα που επιθυμείτε .Εγώ βάζω ένα 1 του νερού ζάχαρη .
1 ολόκληρο αυγό
1 κουταλιά μέλι
2 κουταλάκια του γλυκού βανίλια
2 κουταλάκια του γλυκού κανέλλα.
Σουσάμι και αυγό για επάλειψη πριν το ψήσιμο.

ΠΩΣ ΦΤΙΑΧΝΟΥΜΕ ΤΑ ΚΑΛΙΤΣΟΥΝΙΑ
1) Ο ανθότυρος πρέπει να έχει στραγγίξει καλά δύο με τρείς μέρες νωρίτερα ,τον τυλίγουμε με χαρτί κουζίνας, τον σκεπάζουμε με μεμβράνη και τον διατηρούμε στο ψυγείο . ΑΛΛΑΖΟΥΜΕ ΤΑΚΤΙΚΑ ΤΟ ΧΑΡΤΙ ΚΟΥΖΙΝΑΣ.
2) Για να φτιάξουμε τη γέμιση λιώνουμε τον ανθότυρο με το πιρούνι ή τον τρίβουμε στον τρίφτη του τυριού ή στο μύλο του πουρέ, εγώ τον βάζω στο κάδο του μίξερ και τον αναδεύω με το εργαλείο Κάπα. Προσθέτουμε τη ζάχαρη ,το μέλι , το αυγό,τη βανίλια, την κανέλλα και ανακατεύουμε πολύ καλά το μείγμα μας!!
3) Για τη ζύμη μας χτυπάμε στον κάδο του μίξερ με το σύρμα τα αυγά και τη ζάχαρη να αφρατέψουν , προσθέτουμε το γάλα ,το ελαιόλαδο, τη βανίλια,εναλλάξ με το αλεύρι,αφού αναμίξουμε το μπέικιν πάουντερ με το αλεύρι.
Το αλεύρι το ρίχνουμε σταδιακά και ενσωματώνουμε μέχρι η ζύμη να μην κολλάει πλέον στα χέρια μας.
Αν χρησιμοποιήσουμε το μίξερ, αλλάζουμε εργαλείο και βάζουμε το εξάρτημα για ζύμωμα το σίγμα.
4 ) Σε μία ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια κι αφού πάρουμε μια μικρή δόση από τη ζύμη μας ανοίγουμε κάθε φορά ένα ένα το φύλλο για κάθε καλιτσούνι. Με τον πλάστη ανοίγουμε τη ζύμη σε πάχος 2 με 3 χιλιοστά περίπου και με ένα κουπ πατ ή ένα ποτήρι διαμέτρου περίπου 8 – 9 εκατοστά κόβουμε το φύλλο στρογγυλό.
5) Με ένα κουτάλι τοποθετούμε το μείγμα του ανθότυρου στο κέντρο και το στρώνουμε με ένα κουταλάκι ή με τα δάχτυλα μας.
6) Αρχίζω να δημιουργούμε τις πιέτες πιέζοντας με τα δύο μας δάχτυλα τη ζύμη προς το κέντρο του καλιτσουνιού. Συνεχίζουμε με τις επόμενες πιέτες δημιουργώντας συνολικά 15 με 18 πιέτες σε κάθε καλιτσούνι.
7) Τα τοποθετούμε σε λαδόκολλα πάνω στο ταψί αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους . Με ένα πινέλο αλείφουμε απαλά με λίγο χτυπημένο αυγό την μυζήθρα που φαίνεται και πασπαλίζουμε με το σουσάμι.
8) Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160 βαθμούς στον αέρα μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Βγάζουμε από το φούρνο και τα αφήνουμε να κρυώσουν τελείως πάνω σε νερατζόφυλλα, πλυμένα και καλά στεγνωμένα!!

ΜΕΤΑ ΤΟ ΨΗΣΙΜΟ
Τα αποθηκεύουμε σε καλά κλεισμένο κουτί ή σε σακουλάκια την κατάψυξη για να παραμένουν πάντα φρέσκα!!
Κρατάμε εκτός ψυγείου αυτά που θέλουμε να καταναλώσουμε μέχρι το Πάσχα!!Μετά στη συντήρηση του ψυγείου μας και τα βγάζουμε λίγο νωρίτερα για να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου!!



Credits: