Τραγανά κουλουράκια λεμονιού με ελαιόλαδο



ΤΡΑΓΑΝΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΛΕΜΟΝΙΟΥ ΜΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Η συνταγή είναι της κυρίας Βαγγελιώς Κασσαπάκη από το γαστρονομικό περίπλου!
Κυρία Κασσαπάκη υπέροχη η συνταγή σας μόνο για σήμερα έκανα τρεις δόσεις, δε μπορείς να σταματήσεις στο ένα!
Έκανα τις δικές μου μικρές αλχημείες γιατί μου αρέσει το λεμόνι και βάζω παραπάνω ξύσμα και λιμοντσέλο!!

Υλικά
1,5 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
1 φλυτζάνι τσαγιού ζάχαρη
½ φλιτζάνι τσαγιού χυμό λεμονιού
ξύσμα 2 μεγάλων λεμονιών
¼ φλυτζανιού ρακή ή κονιάκ ή άλλο δυνατό αλκοολούχο ποτό, εγώ βάζω λιμοντσέλο.
2 κουταλάκια του γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ κουταλάκι του γλυκού σόδα
Περίπου 4,5 κούπες αλεύρι για όλες τις χρήσεις
Περίπου 1 φλιτζάνι του τσαγιού σουσάμι για το τύλιγμα, 1 κουταλιά ζάχαρη και λίγο νερό, ανακατεύω πολύ καλά να πάει η ζάχαρη παντού για να κολλήσει το σουσάμι στα κουλουράκια

Εκτέλεση
Σε μια μικρή λεκάνη μετράω 4 φλυτζάνια του τσαγιού αλεύρι και το ανακατεύω με το μπέικιν πάουντερ.
Βάζω στην άκρη 1/2 φλιτζάνι του τσαγιού ακόμη αλεύρι.
Σε λεκάνη ανάμειξης αναμειγνύω το ελαιόλαδο με τη ζάχαρη, το ξύσμα και το ποτό ώστε να γίνουν σαν κρέμα.
Προσθέτω το χυμό λεμονιού μέσα στον οποίο διαλύω τη σόδα (πάνω από τη λεκάνη ανάμειξης γιατί φουσκώνει).
Προσθέτω ανακατεύοντας το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και όσο από το υπόλοιπο αλεύρι χρειαστεί (συνήθως το παίρνει τη 1/2 κούπα, όχι παραπάνω).
Η ζύμη πρέπει να γίνει μαλακή. Μπορεί ακόμη και να κολλά ελαφρά στα δάχτυλά μας.
Αφήνω να ξεκουραστεί για κανένα μισάωρο. Αν η ζύμη εξακολουθεί να κολλάει προσθέτω ακόμη μια κουταλιά αλεύρι.
Ανάβω το φούρνο στους 150 με 160 βαθμούς.
Πλάθω μικρά κορδόνια, τα κυλάω σε σουσάμι και τα αραδιάζω στο ταψί.
Τα ψήνω περίπου 45 λεπτά. Πρέπει να έχουν ένα γλυκό καστανό χρώμα.
Τα φυλάσσω αφού κρυώσουν σε κουτί μεταλλικό ή τάπερ που κλείνουν αεροστεγώς για να μη πάρουν υγρασία και να παραμείνουν τραγανά!



Credits:
Βαγγελιώς Κασσαπάκη (συνταγή)
Οι δημιουργίες της Τώνιας (εκτέλεση)