Γίγαντες με λουκάνικα και πιπεριές στη γάστρα

Γίγαντες με λουκάνικα και πιπεριές Φλωρίνης στη γάστρα

ΓΙΓΑΝΤΕΣ ΜΕ ΛΟΥΚΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΠΙΠΕΡΙΕΣ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ



Υλικά

  • 1/2 κιλό φασόλια γίγαντες
  • 1 φύλλο δάφνης
  • αλάτι
  • λίγο λάδι σοτάρω
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 4 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 πράσο, ψιλοκομμένο
  • 3 χωριάτικα λουκάνικα
  • 3 πιπεριές Φλωρίνης, ψιλοκομμένες
  • 2 σφηνάκια τσίπουρο
  • ντομάτα (φρέσκια, πελτέ και κονκασέ)
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • πάπρικα
  • 2 φύλλα δάφνης
  • λίγο μπούκοβο
  • μαϊντανός ψιλοκομμένος
  • φρυγανιά τριμμένη


Εκτέλεση

  1. Από το προηγούμενο βράδυ αφού τους έχουμε πλύνει καλά, βάζουμε τους γίγαντες σε ένα βαθύ μπολ με νερό να μουλιάσουν. 
  2. Την επόμενη μέρα τους σουρώνουμε, ξεπλένουμε και τους βράζουμε. 
  3. Μόλις πάρουν μια βράση, χύνουμε το νερό και βάζουμε νέο.
  4. Τους βράζουμε για περίπου 1,5 ώρα με ένα φύλλο δάφνης. 
  5. Περιμένουμε να αρχίσουν να μαλακώνουν. Λίγο πριν τους βγάλουμε ρίχνουμε αλάτι. 
  6. Κρατάμε λίγο ζουμί. 
  7. Σε ένα κατσαρολάκι με λίγο λάδι σοτάρουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο, το πράσο, τα λουκάνικα αφού τα έχουμε κόψει σε μικρά κομμάτια και τις πιπεριές και σβήνουμε με το τσίπουρο.
  8. Στη συνέχεια ρίχνουμε τη ντομάτα (φρέσκια, πελτέ και κονκασέ), αλάτι, πιπέρι, πάπρικα, 2 φύλλα δάφνης και λίγο μπούκοβο.
  9. Αφήνουμε την σάλτσα μας να πάρει μια βράση και προσθέτουμε μαϊντανό ψιλοκομμένο.
  10. Περιμένουμε να δέσει η σάλτσα μας. 
  11. Βάζουμε τους γίγαντες στη γάστρα, ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα και ανακατεύουμε. Όχι με κουτάλα, αλλά κουνάμε ελαφρώς την γάστρα για να πάει παντού η σάλτσα.
  12. Ρίχνουμε λίγο από το ζουμί που έχουμε κρατήσει και ξανακουνάμε.
  13. Πασπαλίζουμε με φρυγανιά τριμμένη. 
  14. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° στον αέρα. 
  15. Όταν περάσει ένα μισάωρο βγάζουμε το καπάκι και τους αφήνουμε για 20 λεπτά περίπου.
  16. Θέλουμε οι γίγαντες να έχουν μαλακώσει και η σάλτσα μας να έχει μελώσει.


Credits:

Ανδριάνα Μεϊντανά
ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ