Κουλουράκια και μπισκότα με ζύμη σαμπλέ

Κουλουράκια και μπισκοτάκια με ζύμη σαμπλέ

ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΚΑΙ ΜΠΙΣΚΟΤΑ ΜΕ ΖΥΜΗ ΣΑΜΠΛΕ


Νοστιμότατα, ελαφριά, τραγανά και όχι πολύ γλυκά κουλουράκια που θυμίζουν τα Σμυρναίικα!


Υλικά

  • 600 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (εγώ χρησιμοποιώ μπλε Αλατίνη)
  • 1 κούπα ζάχαρη
  • 3 βανίλιες
  • λίγο ξύσμα λεμονιού
  • 1 πλάκα παγωμένο βούτυρο (250 γρ.)
  • 4 κουταλιές της σούπας σπορέλαιο
  • 2 αυγά
  • 1 κουταλιά της σούπας μπέικιν πάουντερ
  • λίγο κονιάκ
  • λίγη μαρμελάδα (αν φτιάξουμε και μπισκότα)


Εκτέλεση

  1. Βάζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι, τη ζάχαρη, τις βανίλιες και το ξύσμα λεμονιού και ανακατεύουμε.
  2. Τρίβουμε με τον τρίφτη του κρεμμυδιού το παγωμένο βούτυρο, προσθέτουμε το σπορέλαιο, τα αυγά, το μπέικιν πάουντερ και το κονιάκ και ζυμώνουμε.
  3. Ίσως χρειαστεί να προσθέσουμε και λίγο παγωμένο νερό αν η ζύμη είναι πολύ σφιχτή.
  4. Πλάθουμε κουλουράκια και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς για περίπου 20 λεπτά.
  5. Μπορούμε να ανοίξουμε τη ζύμη σε φύλλο περίπου 3 - 4 χιλιοστά και να κάψουμε μπισκότα με κουπ πατ. Όταν ψηθούν βάζουμε μαρμελάδα ενδιάμεσα.

ΠΗΓΗ: Ρουλα Λυρου, ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ



Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget