Σαραγλί



ΣΑΡΑΓΛΙ


Με άρωμα γαρύφαλλου και κανέλας, τραγανό απ’ έξω και μελωμένο στο κέντρο, αυτό το σαραγλί γίνεται ανάρπαστο όπου κι αν το πάμε. Ό,τι πρέπει για γιορτές και τραπέζια που θέλουμε να αφήσουν εντύπωση.


Υλικά

Για τη γέμιση
  • 60 γρ. καρυδόψιχα
  • 60 γρ. φιστίκια Αιγίνης
  • 60 γρ. αμύγδαλα τριμμένα
  • 1 κοφτό κ.γ. κανέλα
  • ½ κ.γ. γαρύφαλλο

Για τη συναρμολόγηση
  • 300 γρ. βούτυρο (χρησιμοποιήσαμε βούτυρο Κέρκυρας)
  • 1 πακέτο φύλλο κρούστας Κανάκη
  • Φιστίκια Αιγίνης ψιλοκομμένα, για πασπάλισμα

Για το σιρόπι
  • 300 γρ. ζάχαρη
  • 300 γρ. νερό
  • 1 στικ κανέλα
  • 4 ολόκληρα γαρύφαλλα
  • Φλούδα από 1 λεμόνι
  • 1 κ.σ. χυμός λεμονιού
  • 2 κ.σ. ρακή
  • 2 γεμάτες κ.σ. μέλι


Εκτέλεση

  1. Ξεκινάμε με το σιρόπι, για να έχει χρόνο να κρυώσει. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τη φλούδα λεμονιού, τον χυμό, την κανέλα, τα γαρύφαλλα και τη ρακή. 
  2. Τα αφήνουμε να πάρουν μία βράση. Μόλις ξεκινήσει ο βρασμός, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι, ανακατεύουμε και το αφήνουμε να κρυώσει καλά.
  3. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε όλα τα ξηροκάρπια με την κανέλα και το γαρύφαλλο. Δεν προσθέτουμε ζάχαρη στη γέμιση – το σιρόπι θα κάνει όλη τη δουλειά.
  4. Λιώνουμε το βούτυρο και το κρατάμε ζεστό. 
  5. Παίρνουμε ένα φύλλο κρούστας, το απλώνουμε προσεκτικά και το βουτυρώνουμε καλά με πινέλο. 
  6. Απλώνουμε από πάνω δεύτερο φύλλο και το βουτυρώνουμε κι αυτό.
  7. Σκορπίζουμε λίγη από τη γέμιση σε αραιή στρώση κατά μήκος της μίας πλευράς. Τοποθετούμε δύο ξυλάκια για σουβλάκι στην άκρη του φύλλου, ρολάρουμε σφιχτά και στη συνέχεια σουρώνουμε το ρολό τραβώντας τα ξυλάκια προς τα έξω.
  8. Τοποθετούμε το σουρωμένο ρολό σε βουτυρωμένο πυρέξ. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.
  9. Ό,τι βούτυρο έχει περισσέψει το περιχύνουμε ομοιόμορφα πάνω από το σαραγλί.
  10. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 160°C, στις αντιστάσεις, για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανά.
  11. Μόλις βγάλουμε το σαραγλί από τον φούρνο, το σιροπιάζουμε αμέσως με το κρύο σιρόπι.
  12. Πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο φιστίκι Αιγίνης και το αφήνουμε να απορροφήσει το σιρόπι και να σταθεί για 1-2 ώρες πριν σερβίρουμε.



Δημιουργός συνταγής: Olga Karagianni

 Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!