
ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΓΕΜΙΣΤΑ ΜΕ ΚΙΜΑ ΚΑΙ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
Ένα από τα αγαπημένα καλοκαιρινά ελληνικά φαγητά!
Υλικά
- 10 μεγάλα κολοκυθάκια
- 500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο
- ρύζι Καρολίνα (1 κουταλιά της σούπας ανά κολοκυθάκι)
- 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 ώριμη ντομάτα, τριμμένη
- 1 καρότο, τριμμένο
- Ψίχα από τα κολοκυθάκια, ψιλοκομμένη
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο (για το σοτάρισμα)
- 2-3 μέτριες πατάτες, κομμένες σε κυβάκια
- 2-3 μικρά καρότα, κομμένα σε ροδέλες
- Αλάτι, κατά προτίμηση
- Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι, κατά προτίμηση
- 1 κουταλάκι του γλυκού δυόσμο
- 1 κουταλάκι του γλυκού ρίγανη
- 2 κουταλιές της σούπας μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- Ζεστό νερό, όσο χρειάζεται για το μαγείρεμα
Για το αυγολέμονο:
- 2 αυγά
- Χυμός από 2 λεμόνια
- Ζωμός από το φαγητό
Εκτέλεση
- Πλένουμε καλά τα κολοκυθάκια και κόβουμε τα μεγάλα στη μέση.
- Αφαιρούμε προσεκτικά την ψίχα τους με ένα κουτάλι και την κρατάμε στην άκρη.
- Στήνουμε τα κολοκυθάκια όρθια μέσα σε μια κατσαρόλα.
- Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει.
- Προσθέτουμε τον κιμά και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι να αλλάξει χρώμα και να "πιει" τα υγρά του.
- Προσθέτουμε στο τηγάνι την τριμμένη ντομάτα, το καρότο, την ψιλοκομμένη ψίχα από τα κολοκυθάκια, αλάτι, πιπέρι, δυόσμο, ρίγανη και μαϊντανό.
- Ανακατεύουμε καλά και αφήνουμε το μείγμα να σιγομαγειρευτεί για λίγα λεπτά.
- Προσθέτουμε το ρύζι στο μείγμα του κιμά και ανακατεύουμε ώστε να ενσωματωθεί.
- Με αυτό το μείγμα γεμίζουμε τα κολοκυθάκια μέχρι λίγο κάτω από την άκρη.
- Γύρω από τα γεμιστά κολοκυθάκια στην κατσαρόλα, τοποθετούμε τις πατάτες και τα καρότα.
- Προσθέτουμε λίγο αλάτι και ζεστό νερό μέχρι να καλύψει τα 3/4 των κολοκυθιών.
- Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε το φαγητό να βράσει σε μέτρια φωτιά για περίπου 30 λεπτά.
- Για το αυγολέμονο, χτυπάμε τα αυγά σε ένα μπολ, προσθέτουμε τον χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα.
- Σιγά-σιγά, προσθέτουμε ζωμό από την κατσαρόλα στο μείγμα, ανακατεύοντας συνεχώς για να μην "κόψει" το αυγολέμονο.
- Ρίχνουμε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα με τα κολοκυθάκια, ανακινώντας ελαφρώς την κατσαρόλα για να ενσωματωθεί το μείγμα χωρίς να σπάσουν τα κολοκυθάκια.
- Σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για λίγα λεπτά πριν το σερβίρουμε.
Γίνεται πολύ νόστιμο και μυρωδάτο!!!