
Από τα πιο αγαπημένα και κλασικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας! Αυτά τα γεμιστά κολοκυθάκια συνδυάζουν πλούσια γεύση, αρωματική γέμιση και μια κρεμώδη, βελούδινη σάλτσα αυγολέμονο. Ιδανικά για οικογενειακά τραπέζια ή για όποιον λαχταρά μια αυθεντική ελληνική εμπειρία.
Δημιουργός συνταγής: ArtemisTaia Arampatzi
Αν αγαπάτε τα καλοκαιρινά λαδερά, τότε σίγουρα θα σας αρέσει και αυτό το μπριάμ με πατάτες και μελιτζάνες – πλούσιο, μυρωδάτο και πανεύκολο!
Υλικά
- 7 μεγάλα κολοκυθάκια (κομμένα στη μέση)
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, κομμένο σε κύβους
- 1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
- 2-3 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
- 1 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 700 γρ. κιμά μοσχαρίσιο ή ανάμικτο (προτείνεται μοσχαρίσιος)
- 14 κ.σ. ρύζι Καρολίνα (πλυμένο και στραγγισμένο)
- 1 κ.σ. νοστιμιά λαχανικών (Bio ή άλλο)
- Μαύρο πιπέρι,
- ρίγανη
- 1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο
- Λίγο φρέσκο δυόσμο, ψιλοκομμένο
- Ζεστό νερό (για το μαγείρεμα)
Για τη σάλτσα αυγολέμονο:
- 2 κρόκους αυγών
- Χυμό από 1 λεμόνι
- 1-2 κ.σ. κορν φλάουρ (διαλυμένο σε λίγο νερό)
Εκτέλεση
- Καθαρίζουμε τα κολοκυθάκια, τα κόβουμε στη μέση (γιατί απορροφούν από το αυγολέμονο και γίνονται νόστιμα) και αφαιρούμε προσεκτικά την ψίχα τους.
- Τα πλένουμε και τα στραγγίζουμε.
- Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το ξερό κρεμμύδι, τα φρέσκα κρεμμυδάκια και το σκόρδο μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τον κιμά και τον σοτάρουμε μέχρι να αλλάξει χρώμα.
- Ρίχνουμε το ρύζι και ανακατεύουμε καλά.
- Προσθέτουμε το ζεστό νερό, τη νοστιμιά λαχανικών, το μαύρο πιπέρι, τη ρίγανη, τον άνηθο και τον δυόσμο.
- Μαγειρεύουμε μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
- Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια με το μείγμα και τα τοποθετούμε όρθια σε κατσαρόλα ή χύτρα.
- Προσθέτουμε ζεστό νερό μέχρι τη μέση των κολοκυθιών.
- Βράζουμε στη χύτρα για περίπου 10 λεπτά. Αν χρησιμοποιούμε απλή κατσαρόλα, αυξάνουμε τον χρόνο ανάλογα.
- Αφαιρούμε τα κολοκυθάκια από τη χύτρα (σύμφωνα με τις οδηγίες της χύτρας μας) και τα βάζουμε σε πυρέξ ή ταψάκι.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με τον χυμό λεμονιού.
- Προσθέτουμε λίγο από το ζουμί του μαγειρέματος και το διαλυμένο κορν φλάουρ.
- Ρίχνουμε το μείγμα στην κατσαρόλα και ανακατεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει η σάλτσα.
- Περιχύνουμε τα κολοκυθάκια με τη σάλτσα και σερβίρουμε ζεστά.