
ΤΟΥΡΣΙ ΑΝΑΜΕΙΚΤΟ ΜΕ ΔΙΑΦΟΡΑ ΛΑΧΑΝΙΚΑ
Ένα παραδοσιακό τουρσί που συνδυάζει τραγανά λαχανικά και έντονη γεύση. Ιδανικό συνοδευτικό για πιάτα της ελληνικής κουζίνας, προσφέρει πλούσιο άρωμα και ζωντανά χρώματα στο τραπέζι μας.
Υλικά
- 2 κουνουπίδια, σε μικρά μπουκετάκια
- 1 λάχανο, κομμένο σε κομμάτια
- Ντομάτες άγουρες, κομμένες σε φέτες
- 10 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
- Μικρά αγγουράκια, κομμένα σε φέτες
- 1/2 ματσάκι σέλινο
- 4 χούφτες αλάτι
- 3 φακελάκια ξινό
- ηλιέλαιο
Εκτέλεση
- Βράζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και το ρίχνουμε σε μια λεκάνη που έχουμε τοποθετήσει όλα τα λαχανικά.
- Σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε για μισή ώρα.
- Έπειτα σουρώνουμε καλά.
- Σε μια καθαρή λεκάνη γεμίζουμε νερό βρύσης.
- Προσθέτουμε 4 χούφτες αλάτι (με το ένα χέρι) και 3 φακελάκια ξινό. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθούν τελείως.
- Ρίχνουμε μέσα τα λαχανικά και τα αφήνουμε να απορροφήσουν την απαραίτητη αλμύρα, δοκιμάζοντας ανά διαστήματα.
- Όταν τα λαχανικά έχουν απορροφήσει την επιθυμητή αλμύρα, σουρώνουμε και τα αφήνουμε όλο το βράδυ σε ένα σουρωτήρι, ώστε να φύγουν όλα τα υγρά.
- Το πρωί γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα με τα λαχανικά, πιέζοντας καλά με το χέρι για να μην αφήσουμε κενά.
- Ρίχνουμε ηλιέλαιο στα βάζα μέχρι να καλυφθούν πλήρως τα λαχανικά.
- Κλείνουμε τα καπάκια σφιχτά με τη μέθοδο «δύο φορές πίσω και μία μπροστά» για να εξασφαλίσουμε καλή σφράγιση.
- Αφήνουμε τα βάζα σε δροσερό μέρος. Σε 10 ημέρες το τουρσί μας θα είναι έτοιμο για κατανάλωση!
Συμβουλή:
- Αποθηκεύουμε τα βάζα σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για καλύτερη διατήρηση.
