
Ένα παραδοσιακό τουρσί που συνδυάζει τραγανά λαχανικά και έντονη γεύση. Ιδανικό συνοδευτικό για πιάτα της ελληνικής κουζίνας, προσφέρει πλούσιο άρωμα και ζωντανά χρώματα στο τραπέζι μας.
Υλικά
- 2 κουνουπίδια, σε μικρά μπουκετάκια
- 1 λάχανο, κομμένο σε κομμάτια
- Ντομάτες άγουρες, κομμένες σε φέτες
- 10 καρότα, κομμένα σε ροδέλες
- Μικρά αγγουράκια, κομμένα σε φέτες
- 1/2 ματσάκι σέλινο
- 4 χούφτες αλάτι
- 3 φακελάκια ξινό
- ηλιέλαιο
Εκτέλεση
- Βράζουμε μια μεγάλη κατσαρόλα με νερό και το ρίχνουμε σε μια λεκάνη που έχουμε τοποθετήσει όλα τα λαχανικά.
- Σκεπάζουμε με καπάκι και αφήνουμε για μισή ώρα.
- Έπειτα σουρώνουμε καλά.
- Σε μια καθαρή λεκάνη γεμίζουμε νερό βρύσης.
- Προσθέτουμε 4 χούφτες αλάτι (με το ένα χέρι) και 3 φακελάκια ξινό. Ανακατεύουμε καλά μέχρι να διαλυθούν τελείως.
- Ρίχνουμε μέσα τα λαχανικά και τα αφήνουμε να απορροφήσουν την απαραίτητη αλμύρα, δοκιμάζοντας ανά διαστήματα.
- Όταν τα λαχανικά έχουν απορροφήσει την επιθυμητή αλμύρα, σουρώνουμε και τα αφήνουμε όλο το βράδυ σε ένα σουρωτήρι, ώστε να φύγουν όλα τα υγρά.
- Το πρωί γεμίζουμε αποστειρωμένα βάζα με τα λαχανικά, πιέζοντας καλά με το χέρι για να μην αφήσουμε κενά.
- Ρίχνουμε ηλιέλαιο στα βάζα μέχρι να καλυφθούν πλήρως τα λαχανικά.
- Κλείνουμε τα καπάκια σφιχτά με τη μέθοδο «δύο φορές πίσω και μία μπροστά» για να εξασφαλίσουμε καλή σφράγιση.
- Αφήνουμε τα βάζα σε δροσερό μέρος. Σε 10 ημέρες το τουρσί μας θα είναι έτοιμο για κατανάλωση.
Παρατηρήσεις:
- Αποθηκεύουμε τα βάζα σε σκοτεινό και δροσερό μέρος για καλύτερη διατήρηση.

