
ΚΕΪΚ ΚΑΡΟΤΟΥ ΜΕ ΓΛΑΣΟ ΤΥΡΙ ΚΡΕΜΑ
Υλικά
Για το κέικ:
Για το γλάσο
Δημιουργός συνταγής: Ianthi Kritikou
- 250γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 350 γρ. καρότο
- 200 γρ. ζάχαρη
- 4 αυγά
- 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1 κουταλιά σούπας μαγειρικής σόδας
- 1/2 κ.γ. αλάτι
- 180 ml λάδι
- 1 κουταλιά της σούπας χυμό πορτοκάλι
- 3 κουταλιές της σούπας ξύσμα πορτοκαλιού
Για το γλάσο
- 250 γρ. τυρί κρέμα
- 1 κ.σ. γάλα
- 200 γρ. ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση:
- Χτυπάμε τα καρότα στο μπλέντερ. Τα αφήνουμε στην άκρη.
- Σε μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη μαγειρική σόδα, το μπέικιν πάουντερ, και το αλάτι.
- Χτυπάμε με μίξερ τα αυγά μέχρι να αφρίσουν.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και τα χτυπάμε για 3-4 λεπτά, μέχρι να γίνει το μείγμα ανοιχτόχρωμο και πηχτό.
- Προσθέτουμε λίγο-λίγο το σπορέλαιο, το ξύσμα πορτοκαλιού και το χυμό .
- Προσθέτουμε το μείγμα με το αλεύρι και χτυπάμε ίσα-ίσα μέχρι να ενωθούν τα δύο μείγματα.
- Προσθέτουμε τα τριμμένα καρότα και ανακατεύουμε με σπάτουλα ζαχαροπλαστικής να ενσωματωθούν ομοιόμορφα στο υπόλοιπο μείγμα.
- Ρίχνουμε το τελικό μείγμα σε λαδωμένη φόρμα, περασμένη με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180oC, για περίπου 1 ώρα και 10 λεπτά.
- Ετοιμάζουμε το γλάσο. Χτυπάμε στο μίξερ το τυρί κρέμα και το γάλα για 2-3 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν και ν’ αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη άχνη σταδιακά, συνεχίζοντας το χτύπημα, μέχρι να έχουμε μείγμα αφράτο. Προσθέτουμε τη βανίλια και χτυπάμε λίγο ακόμα. Τη βάζουμε στο ψυγείο, να κρυώσει.
- Βγάζουμε το κέικ απ’ το φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει για 10-15 λεπτά και ξεφορμάρουμε. Αφήνουμε τουλάχιστον 1 ώρα, να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου, πριν βάλουμε το γλάσο.
- Απλώνουμε το γλάσο ομοιόμορφα σε όλη την επιφάνεια του κέικ. Φυλάμε το κέικ στο ψυγείο μέχρι το σερβίρισμα.
Δημιουργός συνταγής: Ianthi Kritikou
