Νηστίσιμα κουλουράκια πορτοκαλιού με κανέλα

Πιατέλα με νηστίσιμα κουλουράκια πορτοκαλιού σε σχήμα πλεξούδας

ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΜΕ ΚΑΝΕΛΑ


Αφράτα, μυρωδάτα και νηστίσιμα κουλουράκια πορτοκαλιού με κανέλα, χωρίς αυγά και βούτυρο. Ιδανικά για τη νηστεία, το καθημερινό καφεδάκι ή και για να ξεγελάσουμε τη λιγούρα!


Υλικά

  • 1 ½ κούπα ζάχαρη 
  • 1 κούπα ηλιέλαιο 
  • ½ κούπα ελαιόλαδο 
  • 1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκαλιού 
  • 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ 
  • 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα 
  • 1 κ.γλ. κανέλα 
  • Ξύσμα από 2 πορτοκάλια 
  • Ξύσμα από 1 λεμόνι 
  • Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει – περίπου 1 κιλό ή λίγο λιγότερο) 


Εκτέλεση

  1. Σε μεγάλο μπολ, ρίχνουμε τη ζάχαρη μαζί με το ηλιέλαιο και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα ή ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη όσο γίνεται. 
  2. Σε ποτήρι ή μπολ, διαλύουμε τη μαγειρική σόδα μέσα στον χυμό πορτοκαλιού. Προσοχή — θα αφρίσει έντονα, οπότε το κάνουμε πάνω από το μπολ με τα λάδια, για να μην πάει χαμένο τίποτα από το άρωμα. 
  3. Ρίχνουμε αμέσως το μείγμα του χυμού στο μπολ με τα λάδια και προσθέτουμε την κανέλα, τα ξύσματα πορτοκαλιού και λεμονιού, και το μπέικιν πάουντερ. 
  4. Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά και αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, ζυμώνοντας απαλά με το χέρι. Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη, όχι σφιχτή ούτε πολύ στεγνή. 
  5. Αν δούμε ότι κολλάει λίγο στα χέρια, λαδώνουμε τις παλάμες μας ελαφρά. Αυτό βοηθάει στο πλάσιμο χωρίς να προσθέσουμε περιττό αλεύρι. 
  6. Πλάθουμε τα κουλουράκια στο σχήμα που μας αρέσει: πλεξούδες, μπαστουνάκια, σαλιγκαράκια. 
  7. Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν. 
  8. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις (πάνω-κάτω), για περίπου 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς. 
  9. Αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα. Όσο κρυώνουν, σκληραίνουν ελαφρά και αποκτούν υπέροχη υφή — εξωτερικά τραγανά, εσωτερικά αφράτα. 

Tip:

Αν θέλουμε πιο τραγανά κουλουράκια, τα ψήνουμε λίγο περισσότερο. Αν τα προτιμάμε μαλακά, τα βγάζουμε όταν αρχίσουν να ροδίζουν απαλά.


Δημιουργός συνταγής: Penelope Panagiotopoulou

Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!