
ΝΗΣΤΙΣΙΜΑ ΚΟΥΛΟΥΡΑΚΙΑ ΠΟΡΤΟΚΑΛΙΟΥ ΜΕ ΚΑΝΕΛΑ
Αφράτα, μυρωδάτα και νηστίσιμα κουλουράκια πορτοκαλιού με κανέλα, χωρίς αυγά και βούτυρο. Ιδανικά για τη νηστεία, το καθημερινό καφεδάκι ή και για να ξεγελάσουμε τη λιγούρα!
Υλικά
- 1 ½ κούπα ζάχαρη
- 1 κούπα ηλιέλαιο
- ½ κούπα ελαιόλαδο
- 1 κούπα φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
- 1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γλ. μαγειρική σόδα
- 1 κ.γλ. κανέλα
- Ξύσμα από 2 πορτοκάλια
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- Αλεύρι για όλες τις χρήσεις (όσο πάρει – περίπου 1 κιλό ή λίγο λιγότερο)
Εκτέλεση
- Σε μεγάλο μπολ, ρίχνουμε τη ζάχαρη μαζί με το ηλιέλαιο και το ελαιόλαδο. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα ή ξύλινη κουτάλα, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη όσο γίνεται.
- Σε ποτήρι ή μπολ, διαλύουμε τη μαγειρική σόδα μέσα στον χυμό πορτοκαλιού. Προσοχή — θα αφρίσει έντονα, οπότε το κάνουμε πάνω από το μπολ με τα λάδια, για να μην πάει χαμένο τίποτα από το άρωμα.
- Ρίχνουμε αμέσως το μείγμα του χυμού στο μπολ με τα λάδια και προσθέτουμε την κανέλα, τα ξύσματα πορτοκαλιού και λεμονιού, και το μπέικιν πάουντερ.
- Ανακατεύουμε καλά να ενωθούν τα υλικά και αρχίζουμε να προσθέτουμε λίγο-λίγο το αλεύρι, ζυμώνοντας απαλά με το χέρι. Η ζύμη μας πρέπει να είναι μαλακή και εύπλαστη, όχι σφιχτή ούτε πολύ στεγνή.
- Αν δούμε ότι κολλάει λίγο στα χέρια, λαδώνουμε τις παλάμες μας ελαφρά. Αυτό βοηθάει στο πλάσιμο χωρίς να προσθέσουμε περιττό αλεύρι.
- Πλάθουμε τα κουλουράκια στο σχήμα που μας αρέσει: πλεξούδες, μπαστουνάκια, σαλιγκαράκια.
- Τα τοποθετούμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αφήνοντας μικρή απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις (πάνω-κάτω), για περίπου 15-20 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς.
- Αφήνουμε να κρυώσουν πάνω σε σχάρα. Όσο κρυώνουν, σκληραίνουν ελαφρά και αποκτούν υπέροχη υφή — εξωτερικά τραγανά, εσωτερικά αφράτα.
Tip:
Αν θέλουμε πιο τραγανά κουλουράκια, τα ψήνουμε λίγο περισσότερο. Αν τα προτιμάμε μαλακά, τα βγάζουμε όταν αρχίσουν να ροδίζουν απαλά.Δημιουργός συνταγής: Penelope Panagiotopoulou
