
ΤΥΡΟΠΙΤΑ ΧΩΡΙΣ ΦΥΛΛΟ
Όταν θέλουμε τυρόπιτα στο άψε-σβήσε, αυτή η συνταγή είναι σωτήρια. Δεν ανοίγουμε φύλλο, δεν μπλέκουμε με πολλά σκεύη, και όμως το αποτέλεσμα είναι πεντανόστιμο. Η υφή της είναι απαλή και αφράτη, γεμάτη τυρί, και μοσχοβολάει με κάθε μπουκιά. Ιδανική για το ταπεράκι του γραφείου, για παιδικά σνακ, ή για πρωινό.
Υλικά (Για ταψί περίπου 25x35 εκ.)
- 1 κεσεδάκι (200 γρ.) γιαούρτι στραγγιστό
- 1 κεσεδάκι (200 ml) σπορέλαιο
- 3 αυγά
- 1 κεσεδάκι (200 γρ.) φαρίνα που φουσκώνει μόνη της
- 1 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
- 1/2 κουταλάκι αλάτι
- 1/4 κουταλάκι πιπέρι
- 200 γρ. φέτα τριμμένη
- 100 γρ. τριμμένο γκούντα (ή άλλο ημίσκληρο τυρί που έχουμε στο ψυγείο)
Εκτέλεση
- Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε το γιαούρτι, το σπορέλαιο, το αλάτι και το πιπέρι. Χτυπάμε με το μίξερ χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Προσθέτουμε τα αυγά και συνεχίζουμε το χτύπημα για περίπου 1 λεπτό, μέχρι να ενσωματωθούν καλά στο μείγμα.
- Προσθέτουμε τη φαρίνα και το μπέικιν πάουντερ και χτυπάμε ξανά μέχρι να πάρουμε έναν ομοιόμορφο χυλό.
- Ρίχνουμε τη φέτα και το γκούντα, ανακατεύουμε απαλά με μια κουτάλα ή σπάτουλα για να μοιραστούν ομοιόμορφα τα τυριά μέσα στο μείγμα.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε καλά λαδωμένο ταψί και το απλώνουμε ομοιόμορφα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις, στους 210°C, για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει όμορφα η επιφάνεια και να φουσκώσει.
- Αφήνουμε την πίτα να σταθεί για 10 λεπτά πριν την κόψουμε, ώστε να σταθεροποιηθεί.

Δημιουργός συνταγής: Αγγελικη Πλατη