Γεμιστά τηγανοψώματα με ζύμη πίτσας

Τηγανόψωμα ζεστά, χρυσαφένια, με γέμιση από φέτα, ντομάτα, πιπεριές και μοτσαρέλα, σε λευκή, μακρόστενη πιατέλα σερβιρίσματος

ΓΕΜΙΣΤΑ ΤΗΓΑΝΟΨΩΜΑ ΜΕ ΖΥΜΗ ΠΙΤΣΑΣ


Για σήμερα κάτι νοσταλγικό, που μυρίζει αυλή και γιασεμί. Που σε ταξιδεύει σ’ εκείνα τα καλοκαίρια στο χωριό. Τηγανόψωμα μαλακά, ζεστά, γεμιστά με ό,τι αγαπάει η ψυχή, κλειστά σαν τυρόπιτα και τηγανισμένα με υπομονή.


Υλικά 

για τη ζύμη (ζύμη πίτσας)

  • 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 250–300 γρ. χλιαρό νερό (ανάλογα με το αλεύρι)
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (ή 25 γρ. νωπή)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
  • 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο

για τη γέμιση (ενδεικτικά – βάζουμε ό,τι αγαπάμε)

  • Φέτα θρυμματισμένη
  • Ντομάτα κομμένη σε κυβάκια (ιδανικά και κόκκινη και κίτρινη)
  • Πιπεριές δύο χρωμάτων σε λωρίδες
  • Μοτσαρέλα τριμμένη ή σε κομμάτια
  • Γαλοπούλα ψιλοκομμένη
  • Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
  • Λίγη γλυκιά πάπρικα
  • Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα


Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό και διαλύουμε μέσα τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 5 λεπτά να ενεργοποιηθεί.
  2. Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα μαλακό, εύπλαστο ζυμάρι. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο επιπλέον νερό ή αλεύρι.
  3. Σκεπάζουμε τη ζύμη με πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει.
  4. Όταν φουσκώσει, τη ζυγίζουμε. Το σύνολο είναι περίπου 800 γρ. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μπαλάκια των 130 γρ. περίπου.
  5. Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε στρογγυλό δίσκο με τον πλάστη, όχι πολύ λεπτό.
  6. Στο μισό του κύκλου βάζουμε τη γέμιση της αρεσκείας μας – λίγη φέτα, ντομάτα, πιπεριές, μοτσαρέλα, γαλοπούλα, κρεμμύδι, πιπέρι και πάπρικα. Δεν τα παραφορτώνουμε.
  7. Διπλώνουμε το άλλο μισό πάνω από τη γέμιση, σχηματίζοντας ένα μισοφέγγαρο, και πιέζουμε καλά τις άκρες σαν να φτιάχνουμε τυρόπιτα, για να μη χυθεί η γέμιση.
  8. Ζεσταίνουμε αρκετό λάδι σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά  (6/9 στο ηλεκτρικό μάτι). Θέλουμε υπομονή για να ψηθούν καλά και μέσα, χωρίς να καούν απ’ έξω.
  9. Τηγανίζουμε τα τηγανόψωμα ένα-ένα ή δύο-δύο, γυρίζοντάς τα μέχρι να πάρουν όμορφο χρυσοκάστανο χρώμα.
  10. Τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί και τα σερβίρουμε ζεστά.
 

Συμβουλές επιτυχίας

  1. Αν βγει το ζυμάρι λίγο χοντρό, δώσε του χρόνο – με μέτρια φωτιά και περισσότερο λάδι ψήνεται σωστά χωρίς να μείνει άψητο.
  2. Μη βιάζεσαι στο τηγάνι. Η υπομονή φτιάχνει το αποτέλεσμα!
  3. Είναι ιδανικά και για κολατσιό την επόμενη μέρα – απλώς τα ζεσταίνουμε ελαφρώς.


Δημιουργός συνταγής: Κατερίνα Στερπη