
ΓΕΜΙΣΤΑ ΤΗΓΑΝΟΨΩΜΑ ΜΕ ΖΥΜΗ ΠΙΤΣΑΣ
Για σήμερα κάτι νοσταλγικό, που μυρίζει αυλή και γιασεμί. Που σε ταξιδεύει σ’ εκείνα τα καλοκαίρια στο χωριό. Τηγανόψωμα μαλακά, ζεστά, γεμιστά με ό,τι αγαπάει η ψυχή, κλειστά σαν τυρόπιτα και τηγανισμένα με υπομονή.
Υλικά
για τη ζύμη (ζύμη πίτσας)
- 500 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 250–300 γρ. χλιαρό νερό (ανάλογα με το αλεύρι)
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά (ή 25 γρ. νωπή)
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
- 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
για τη γέμιση (ενδεικτικά – βάζουμε ό,τι αγαπάμε)
- Φέτα θρυμματισμένη
- Ντομάτα κομμένη σε κυβάκια (ιδανικά και κόκκινη και κίτρινη)
- Πιπεριές δύο χρωμάτων σε λωρίδες
- Μοτσαρέλα τριμμένη ή σε κομμάτια
- Γαλοπούλα ψιλοκομμένη
- Κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- Λίγη γλυκιά πάπρικα
- Ελαιόλαδο για το τηγάνισμα
Εκτέλεση
- Σε ένα μπολ βάζουμε το χλιαρό νερό και διαλύουμε μέσα τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε και αφήνουμε για 5 λεπτά να ενεργοποιηθεί.
- Προσθέτουμε το αλεύρι, το αλάτι και το ελαιόλαδο και ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε ένα μαλακό, εύπλαστο ζυμάρι. Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο επιπλέον νερό ή αλεύρι.
- Σκεπάζουμε τη ζύμη με πετσέτα ή μεμβράνη και την αφήνουμε σε ζεστό σημείο για 1 ώρα μέχρι να φουσκώσει.
- Όταν φουσκώσει, τη ζυγίζουμε. Το σύνολο είναι περίπου 800 γρ. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 μπαλάκια των 130 γρ. περίπου.
- Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι σε στρογγυλό δίσκο με τον πλάστη, όχι πολύ λεπτό.
- Στο μισό του κύκλου βάζουμε τη γέμιση της αρεσκείας μας – λίγη φέτα, ντομάτα, πιπεριές, μοτσαρέλα, γαλοπούλα, κρεμμύδι, πιπέρι και πάπρικα. Δεν τα παραφορτώνουμε.
- Διπλώνουμε το άλλο μισό πάνω από τη γέμιση, σχηματίζοντας ένα μισοφέγγαρο, και πιέζουμε καλά τις άκρες σαν να φτιάχνουμε τυρόπιτα, για να μη χυθεί η γέμιση.
- Ζεσταίνουμε αρκετό λάδι σε τηγάνι σε μέτρια φωτιά (6/9 στο ηλεκτρικό μάτι). Θέλουμε υπομονή για να ψηθούν καλά και μέσα, χωρίς να καούν απ’ έξω.
- Τηγανίζουμε τα τηγανόψωμα ένα-ένα ή δύο-δύο, γυρίζοντάς τα μέχρι να πάρουν όμορφο χρυσοκάστανο χρώμα.
- Τα τοποθετούμε σε απορροφητικό χαρτί και τα σερβίρουμε ζεστά.
Συμβουλές επιτυχίας
- Αν βγει το ζυμάρι λίγο χοντρό, δώσε του χρόνο – με μέτρια φωτιά και περισσότερο λάδι ψήνεται σωστά χωρίς να μείνει άψητο.
- Μη βιάζεσαι στο τηγάνι. Η υπομονή φτιάχνει το αποτέλεσμα!
- Είναι ιδανικά και για κολατσιό την επόμενη μέρα – απλώς τα ζεσταίνουμε ελαφρώς.
Δημιουργός συνταγής: Κατερίνα Στερπη