Αφράτα πιτσάκια

Λαχταριστά, χρυσαφένια πιτσάκια σε πιατέλα
Κανένας δεν θα πει όχι σε αυτά τα λαχταριστά και αφράτα πιτσάκια! Μικροί και μεγάλοι δεν μπορούν να αντισταθούν. Είναι απαραίτητα για το γραφείο, για τα παιδάκια στο σχολείο, για το πρωινό, για το πάρτι, την εκδρομή! Παντού!

Υλικά (για περίπου 25 πιτσάκια)

Ζύμη

  • 800 γρ περίπου αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 300 γρ γάλα χλιαρό
  • 1 ποτήρι νερού νερό χλιαρό
  • 1 αυγό
  • 50 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
  • 1/2 ποτήρι νερού σπορέλαιο
  • 11/2 φακελάκι ξηρή μαγιά
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. ζάχαρη

Γέμιση

Μπορούμε να βάλουμε ότι θέλουμε.
Εγώ έβαλα τα παρακάτω:
  • σπιτική σάλτσα ντομάτας με βασιλικό
  • ζαμπόν σε κύβους
  • κόκκινη και πράσινη πιπεριά ψιλοκομμένη
  • 2 ντομάτες ψιλοκομμένες χωρίς υγρά
  • καλαμπόκι κονσέρβας
  • τυριά τριμμένα για πίτσα ό,τι έχουμε
  • λίγες φέτες μπέικον
  • 1 κροκάδι αραιωμένο με λίγο νερό

Εκτέλεση

  1. Σε μπολ ρίχνουμε το γάλα, τη ζάχαρη, το αλάτι, το αυγό και ανακατεύουμε με σύρμα. 
  2. Έπειτα προσθέτουμε το βούτυρο, το σπορέλαιο, το νερό ανακατεύοντας, τη μαγιά και τέλος το αλεύρι λίγο λίγο, ώστε να πετύχουμε ζύμη μαλακή και ελαστική, που να κολλάει λίγο στα χέρια μας. Την σκεπάζουμε και την αφήνουμε να ανέβει. 
  3. Όταν είναι έτοιμη, την κόβουμε σε ισομεγέθη κομμάτια και κάνουμε μπαλάκια. 
  4. Ανοίγουμε το κάθε μπαλάκι σε δίσκο και πάνω του εφαρμόζουμε στρογγυλό κουπ πατ και κόβουμε έναν μικρότερο δίσκο. Αυτό τον μικρό δίσκο, τον τοποθετούμε σε ταψί στρωμμένο με αντικολλητικό χαρτί. 
  5. Το ζυμάρι που έμεινε γύρω γύρω, το κόβουμε στη μέση και πλάθουμε με αυτό 2 κορδόνια. Τα στρίβουμε μαζί και εφαρμόζουμε αυτό το στριφτό κορδόνι γύρω από τον στρογγυλό δίσκο που έχουμε τοποθετήσει στο ταψί. Έτσι δημιουργείται μια φωλιά. Κάνουμε το ίδιο με την υπόλοιπη ζύμη. 
  6. Τα αφήνουμε λίγο να φουσκώσουν και τους βάζουμε 1/2 κγλ σάλτσα ντομάτας και πάνω στη σάλτσα τα υλικά της γέμισης. Τελευταία τοποθετούμε το τυρί και πάνω από το τυρί το μπέικον.
  7. Αφού φουσκώσουν τα αλείφουμε με κροκάδι αραιωμένο με λίγο νερό και τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 190-200 βαθμούς, πάνω κάτω θέρμανση, μέχρι να ροδίσουν. Δεν τα παραψήνουμε.

Δημιουργός συνταγής: Δεληγιάννη Κατερίνα