
Χοιρινό στην κατσαρόλα με πατάτες και μανιτάρια, μαγειρεμένο αργά σε λευκό κρασί. Ένα απλό αλλά πολύ νόστιμο φαγητό γεμάτο αρώματα, πλούσια σάλτσα, τρυφερό κρέας που λιώνει στο στόμα και ισορροπημένη γεύση που ταιριάζει απόλυτα με την εποχή.
Υλικά
- 1 κιλό χοιρινό κρέας (σε κομμάτια)
- 1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
- 2 πατάτες, κομμένες σε κομμάτια
- 1 καρότο, σε ροδέλες
- 4 μικρά κρεμμυδάκια ολόκληρα (για στιφάδο ή φρέσκα)
- 1 ποτήρι λευκό, ξηρό κρασί
- 1 κονσέρβα μικρά μανιτάρια, πλυμένα και στραγγισμένα
- Χυμός από μισό λεμόνι
- Ρίγανη
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
- Προαιρετικά: λίγο ζεστό νερό αν χρειαστεί
Εκτέλεση
- Ζεσταίνουμε σε μια βαθιά κατσαρόλα λίγο ελαιόλαδο και μόλις κάψει, ρίχνουμε μέσα τα κομμάτια του χοιρινού κρέατος. Τα τσιγαρίζουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρουν ένα ωραίο, χρυσαφένιο χρώμα από τη μία τους πλευρά. Είναι σημαντικό να ροδίσουν καλά, γιατί αυτό θα δώσει βάθος στη γεύση της σάλτσας μας.
- Μόλις ροδίσουν, γυρίζουμε τα κομμάτια του κρέατος και προσθέτουμε το ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι στην κατσαρόλα. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο μέτριο προς χαμηλό, βάζουμε το καπάκι και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί έτσι για περίπου 10 λεπτά. Θέλουμε το φαγητό να πιάσει ελαφρά στον πάτο της κατσαρόλας, αυτό είναι το μυστικό για να πάρει βαθύ χρώμα και πλούσια γεύση.
- Ανακατεύουμε απαλά με μια ξύλινη κουτάλα, ξύνοντας ελαφρά τον πάτο της κατσαρόλας για να αποκολληθούν οι γευστικοί θησαυροί (το λεγόμενο fond). Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο, τις πατάτες, το καρότο σε ροδέλες και τα μικρά ολόκληρα κρεμμυδάκια (τα οποία θα γίνουν λουκούμι).
- Βάζουμε ξανά το καπάκι στην κατσαρόλα και συνεχίζουμε το μαγείρεμα σε χαμηλή φωτιά. Αφήνουμε τα λαχανικά να μαραθούν ελαφρά για περίπου 15 λεπτά, απελευθερώνοντας τα αρώματά τους.
- Μετά το πρώτο 15λεπτο, ρίχνουμε το ποτήρι με το λευκό κρασί και αλατοπιπερώνουμε γενναιόδωρα το φαγητό μας. Χαμηλώνουμε τη φωτιά στο ελάχιστο και αφήνουμε το φαγητό να μαγειρευτεί σιγά-σιγά, μέχρι το κρέας να γίνει πραγματικά τρυφερό (θα χρειαστεί αρκετή ώρα, υπολογίστε πάνω από 1 ώρα, ανάλογα το κρέας).
- Παρακολουθούμε το φαγητό μας. Αν κατά τη διάρκεια του αργού μαγειρέματος δούμε ότι η σάλτσα έχει εξατμιστεί πολύ και το φαγητό κινδυνεύει να κολλήσει, προσθέτουμε λίγο ζεστό νερό, ίσα-ίσα για να συνεχιστεί ο βρασμός και να μη στεγνώσει.
- Περίπου 20 λεπτά πριν κλείσουμε τη φωτιά (δηλαδή όταν το κρέας είναι σχεδόν έτοιμο), προσθέτουμε τα μανιτάρια και τα αφήνουμε να ενσωματωθούν στη σάλτσα και να πάρουν γεύση.
- Όταν το μαγείρεμα έχει τελειώσει και το κρέας λιώνει, ρίχνουμε τον χυμό από το μισό λεμόνι, ανακατεύουμε, κλείνουμε τη φωτιά και πασπαλίζουμε με λίγη ρίγανη. Αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για 5-10 λεπτά με κλειστό καπάκι πριν το σερβίρουμε, για να δέσουν οι γεύσεις.
Δημιουργός συνταγής: Souki Simeonidou