Δίχρωμα κουλουράκια με πορτοκάλι και κακάο

Έτοιμα δίχρωμα κουλουράκια, με τη χαρακτηριστική δίχρωμη εμφάνιση, μέσα σε λευκό σκεύος
Αυτά τα δίχρωμα κουλουράκια είναι τραγανά, αρωματικά από το πορτοκάλι και τη βανίλια, και πανεύκολα να τα φτιάξεις. Μην αγχώνεσαι για το πλάσιμο, είναι πιο εύκολο απ' όσο φαίνεται, όπως θα δεις στις φωτογραφίες. 
Είναι ιδανικά για κέρασμα, για τον καφέ σου ή ακόμα και για ένα παιδικό πάρτι, αφού το σχήμα τους τραβάει την προσοχή. Η φωτογραφία τα λέει όλα για το πόσο όμορφα γίνονται. Θα τα λατρέψεις!

Υλικά

  • 3 ποτήρια του νερού λάδι (ηλιέλαιο ή αραβοσιτέλαιο)
  • 2 ποτήρια του νερού ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 ποτήρι του νερού φρέσκο χυμό πορτοκαλιού
  • 1 ποτηράκι του κρασιού ρακί (ή άλλο ποτό της επιλογής σας όπως κονιάκ)
  • 1 Βιτάμ 250 γρ. (τετράγωνο, σκληρό, σε θερμοκρασία δωματίου)
  • 1 φακελάκι μπέικιν πάουντερ (περίπου 20 γρ.)
  • 1 κουταλάκι του γλυκού σόδα μαγειρική
  • 3 βανίλιες
  • 3 κουταλιές της σούπας κακάο (κοσκινισμένο)
  • Περίπου 2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μεγάλο δοχείο ή λεκάνη, βάζουμε το λάδι, τη ζάχαρη, τον χυμό πορτοκάλι, τη ρακί, τις βανίλιες, τη σόδα και το Βιτάμ, το οποίο πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου, τόσο μαλακό ώστε να λιώνει εύκολα όταν το κόβουμε.
  2. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά με το χέρι, πιέζοντας καλά, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη όσο το δυνατόν περισσότερο και να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  3. Σε ένα ξεχωριστό μπολ, ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
  4. Προσθέτουμε σταδιακά το αλεύρι στο υγρό μείγμα, ζυμώνοντας απαλά.
  5. Πριν προσθέσουμε όλο το αλεύρι που θα χρειαστεί η ζύμη μας για να γίνει εύπλαστη, βγάζουμε περίπου το 1/3 της ζύμης σε ένα άλλο δοχείο και την αφήνουμε στην άκρη. Αυτό θα είναι το μέρος της ζύμης που θα γίνει σοκολατένιο.
  6. Συνεχίζουμε να ζυμώνουμε την υπόλοιπη ζύμη (τα 2/3) προσθέτοντας το υπόλοιπο αλεύρι που χρειάζεται, μέχρι να γίνει μια μαλακή και εύπλαστη ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Προσοχή, δεν θέλουμε να γίνει πολύ σκληρή!
  7. Στη ζύμη που κρατήσαμε στην άκρη (το 1/3), προσθέτουμε τις 3 κοφτές κουταλιές της σούπας κακάο, αφού το έχουμε κοσκινίσει για να μην έχει σβόλους. Ζυμώνουμε καλά μέχρι το κακάο να ενσωματωθεί πλήρως και η ζύμη να αποκτήσει ένα ομοιόμορφο σοκολατένιο χρώμα. Έχουμε πλέον δύο ζύμες: μία λευκή και μία σοκολατένια.
  8. Παίρνουμε ένα μικρό κομμάτι από τη λευκή ζύμη και ένα λίγο μικρότερο κομμάτι από τη σοκολατένια ζύμη.
  9. Πλάθουμε κάθε κομμάτι ξεχωριστά σε ένα μπαστουνάκι.
  10. Ενώνουμε το ένα κορδόνι δίπλα στο άλλο και τα πιέζουμε ελαφρά για να κολλήσουν.
  11. Τα πλάθουμε μαζί με τα χέρια μας, κάνοντας μια ελαφριά στροφή, έτσι ώστε να αποκτήσουν το χαρακτηριστικό δίχρωμο σπιράλ σχέδιο και το μακρόστενο σχήμα, όπως δείχνουν οι φωτογραφίες.
  12. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν οι ζύμες.
  13. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στις αντιστάσεις.
  14. Στρώνουμε λαδόκολλα σε ένα ταψί και τοποθετούμε τα δίχρωμα κουλουράκια μας, αφήνοντας μικρές αποστάσεις μεταξύ τους.
  15. Ψήνουμε για 20 έως 25 λεπτά, ή μέχρι να ροδίσουν ελαφρώς και να γίνουν τραγανά. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από τον φούρνο σας.
  16. Αφήνουμε τα κουλουράκια να κρυώσουν εντελώς πριν τα αποθηκεύσουμε σε αεροστεγές δοχείο για να διατηρηθούν τραγανά.
Λευκή και καφέ ζύμη μέσα σε μπολΣτιγμιότυπα από τη διαδικασία πλάσιμου των δίχρωμων κουλουριών, δείχνοντας πώς ενώνονται οι δύο ζύμες και παίρνουν το τελικό τους σχήμα.Δίχρωμα κουλουράκια τοποθετημένα σε ταψί με λαδόκολλα, μόλις έχουν βγει από τον φούρνοΈτοιμα δίχρωμα κουλουράκια, με τη χαρακτηριστική δίχρωμη εμφάνιση, μέσα σε λευκό σκεύος
Δημιουργός συνταγής: Αννα Καλλεργη