
Αυτή η σοκολατόπιτα είναι τέλεια ζουμερή, αφράτη σαν σύννεφο και δεν χρειάζεται να είσαι ζαχαροπλάστης για να την πετύχεις!
Βασικά υλικά, απλή εκτέλεση και το αποτέλεσμα είναι μια ζουμερή απόλαυση που θα ενθουσιάσει όλη την οικογένεια.
Υλικά
Για τη σοκολατόπιτα
- 2 φλιτζάνια αλεύρι που φουσκώνει μόνο του (φαρινάπ)
- 1 φλιτζάνι ζάχαρη κρυσταλλική
- 1/2 φλιτζάνι κακάο
- 1 φλιτζάνι σπορέλαιο
- 1 φλιτζάνι νερό
- 2 βανίλιες
- 2 αυγά
Για το γλάσο σοκολάτας
- 1 ζαχαρούχο γάλα
- 3 κουταλιές της σούπας κακάο
- 50 γραμμάρια βούτυρο
Εκτέλεση
- Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ ή με το σύρμα τα αυγά μαζί με τη ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και να ασπρίσουν ελαφρώς. Είναι σημαντικό να γίνει ένα καλό χτύπημα για να δώσουμε όγκο στο γλυκό μας.
- Προσθέτουμε στο μείγμα το σπορέλαιο και το νερό και συνεχίζουμε το χτύπημα σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Σε ένα μπολ, κοσκινίζουμε μαζί το αλεύρι και το κακάο. Αυτό το βήμα βοηθάει πολύ ώστε να μη σβολιάσει το μείγμα μας.
- Ρίχνουμε στο υγρό μείγμα τις βανίλιες, καθώς και το κοσκινισμένο αλεύρι με το κακάο. Χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα, ίσα ίσα να αναμειχθούν τα στερεά με τα υγρά υλικά και να έχουμε έναν λείο χυλό. Προσοχή, δεν θέλουμε να το παραχτυπήσουμε μόλις προσθέσουμε το αλεύρι.
- Βουτυρώνουμε καλά μία φόρμα ή ένα ταψάκι. Για να μη κολλήσει και να γίνει πιο σοκολατένια η βάση, ρίχνουμε λίγο κακάο μέσα στη βουτυρωμένη φόρμα και την τινάζουμε ώστε να πάει παντού. Πετάμε το περιττό κακάο.
- Αδειάζουμε τον χυλό σοκολάτας στη φόρμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις για περίπου 25 λεπτά. Ο χρόνος ψησίματος εξαρτάται από τον φούρνο σας και το πόσο υγρή τη θέλουμε. Σε 25 λεπτά είναι ακόμα πολύ υγρή και ζουμερή, αλλά αν θέλουμε να είναι πιο στεγνή την ψήνουμε λίγο παραπάνω. Τη βγάζουμε από τον φούρνο.
- Αφήνουμε τη σοκολατόπιτα να κρυώσει λίγο και στο διάστημα αυτό ετοιμάζουμε το γλάσο.
- Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το ζαχαρούχο γάλα και το κακάο. Ανακατεύουμε συνεχώς σε χαμηλή φωτιά μέχρι να αρχίσει να ζεσταίνεται και να ομογενοποιείται το μείγμα.
- Μόλις το μείγμα αρχίσει να πήζει ελαφρώς, κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε το βούτυρο. Ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει και να ενσωματωθεί πλήρως, δημιουργώντας ένα λείο και λαμπερό γλάσο.
- Αφού το γλυκό μας έχει κρυώσει και είναι χλιαρό, το κόβουμε σε κομμάτια μέσα στο ταψί.
- Ρίχνουμε το ζεστό γλάσο πάνω από την κομμένη χλιαρή σοκολατόπιτα, ώστε να απορροφηθεί καλύτερα.
- Τέλος, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με τρούφα σοκολάτας για πιο εντυπωσιακό αποτέλεσμα.