Ψητά κυδώνια με μαυροδάφνη

Ψημένα κυδώνια με μαυροδάφνη και μέλι, καραμελωμένα με καρύδια και κανέλα
Αν έχουμε κυδώνια και λίγο χρόνο, αυτά τα ψητά με μαυροδάφνη, μέλι και μπαχαρικά είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να κάνουμε. Είναι αρωματικά, ζουμερά, γεμάτα γεύση και γίνονται με ελάχιστο κόπο. Είναι ιδανικά για ένα εύκολο επιδόρπιο και τρώγονται ζεστά ή κρύα, σκέτα ή σαν συνοδευτικό με το γιαουρτάκι ή το παγωτό μας. Τα ψήνουμε μαζί με το φαγητό, για να κερδίσουμε χρόνο και αρώματα.

Υλικά

  • 4 κυδώνια, κομμένα στη μέση (ή σε τέταρτα αν είναι πολύ μεγάλα)
  • 500 ml μαυροδάφνη
  • 4-5 κουταλιές της σούπας μέλι
  • 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη
  • 1 ξύλο κανέλας
  • 3-4 γαρίφαλα
  • 2 αστεροειδείς γλυκάνισους
  • 2 φλούδες πορτοκαλιού

Εκτέλεση

  1. Καθαρίζουμε τα κυδώνια, αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα κόβουμε στη μέση ή σε τέταρτα, ανάλογα με το μέγεθος.
  2. Τα αραδιάζουμε σε πυρίμαχο σκεύος (πυρέξ) με την κομμένη πλευρά προς το πλάι.
  3. Προσθέτουμε μέσα στο σκεύος το ξύλο κανέλας, τα γαρίφαλα, τους αστεροειδείς γλυκάνισους και τις φλούδες πορτοκαλιού.
  4. Ρίχνουμε τη μαυροδάφνη, το μέλι και τη ζάχαρη, φροντίζοντας να καλυφθούν ελαφρά τα φρούτα.
  5. Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200°C (αντίσταση και αέρα) για περίπου 1 ώρα, μέχρι να μαλακώσουν.
  6. Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλη μισή ώρα περίπου, μέχρι να πάρουν ωραίο, καραμελωμένο χρώμα και να πυκνώσει το ζουμί τους.
  7. Ό,τι περισσέψει το φυλάμε σε μπολ, σκεπασμένο, στο ψυγείο. Διατηρούνται 2-3 μέρες και είναι ακόμη πιο νόστιμα την επόμενη.

Παρατηρήσεις

  • Επειδή το ψήσιμο κρατάει γύρω στη μιάμιση ώρα, συνδυάζουμε το ψήσιμο με το φαγητό μας: κάτω σχάρα το φαγητό, μεσαία σχάρα τα κυδώνια. Έτσι κερδίζουμε χρόνο και ενέργεια.

Δημιουργός συνταγής: Souki Simeonidou