Τυρόπιτα με τέσσερα τυριά τύπου σουφλέ

Χρυσαφένια τυρόπιτα με τέσσερα τυριά, αφράτη και τραγανή, τύπου σουφλέ
Τυρόπιτα με τέσσερα τυριά και υφή σουφλέ; Ναι! Είναι απίστευτα εύκολη, πλούσια και τρώγεται ακόμα και την επόμενη μέρα (αν μείνει…). Το μυστικό της είναι το μείγμα αυγών και γάλακτος που ρίχνουμε από πάνω λίγο πριν ψηθεί. Γίνεται χρυσαφένια, φουσκωτή και αφράτη, σαν να βγήκε από φούρνο μαγαζιού.

Υλικά

  • 1 πακέτο φύλλα για πίτα (500 γρ.)
  • 120 γρ. βούτυρο (περίπου μισό πακέτο)
  • 2-3 κουταλιές της σούπας ηλιέλαιο
  • 150 γρ. φέτα
  • 100 γρ. ένταμ
  • 100 γρ. γραβιέρα
  • 100 γρ. κεφαλοτύρι (ή ρέγκατο)

Για την επικάλυψη

  • 4 μεγάλα αυγά
  • 1½ ποτήρι γάλα
  • Λίγο πιπέρι
  • Προαιρετικά: λίγο σουσάμι για το τελείωμα

Εκτέλεση

  1. Λιώνουμε το βούτυρο και το ανακατεύουμε με το ηλιέλαιο.
  2. Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε όλα τα τυριά τριμμένα και τα ανακατεύουμε καλά.
  3. Ανοίγουμε το πακέτο με τα φύλλα. Παίρνουμε ένα ένα φύλλο, το ραντίζουμε ελαφρά με το μείγμα του βουτύρου και πασπαλίζουμε με τυριά.
  4. Σουφρώνουμε απαλά το φύλλο και το τοποθετούμε σε βουτυρωμένο ταψί ή πυρέξ.
  5. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με όλα τα φύλλα βάζοντας το ένα δίπλα στο άλλο, μέχρι να τελειώσουν.
  6. Μόλις ολοκληρώσουμε, αφήνουμε την πίτα στην άκρη.
  7. Περίπου δύο ώρες πριν τη βάλουμε στον φούρνο, χτυπάμε τα αυγά με το γάλα και το πιπέρι.
  8. Ρίχνουμε το μείγμα ομοιόμορφα πάνω από την πίτα.
  9. Προαιρετικά, πασπαλίζουμε με λίγο σουσάμι.
  10. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στον αέρα, μέχρι να φουσκώσει και να πάρει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα (περίπου 45-50 λεπτά).

Καλή επιτυχία! 
Είναι τραγανή στα φύλλα, αφράτη μέσα και γεμάτη γεύση. Θα την αγαπήσουν όλοι, ειδικά όσο είναι ακόμα ζεστή.
Χρυσαφένια τυρόπιτα με τέσσερα τυριά, αφράτη και τραγανή, τύπου σουφλέΧρυσαφένια τυρόπιτα με τέσσερα τυριά, αφράτη και τραγανή, τύπου σουφλέ
Δημιουργός συνταγής: Κλειω Σωκρατους Καλαμπόκα