
Ένα κέικ μανταρινιού, μυρωδάτο και αφράτο, με ένα γλάσο που αφήνει την πιο όμορφη ξινόγλυκη επίγευση. Από αυτές τις συνταγές που θυμίζουν πόσο όμορφα είναι τα απλά πράγματα.
Υλικά
- 5 αυγά
- 300 γρ. ζάχαρη
- 1 μεγάλη κουταλιά βούτυρο
- 200 ml ηλιέλαιο
- Ξύσμα από 3 μανταρίνια
- 200 ml γάλα
- 370 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 3 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
Εκτέλεση
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C, στον αέρα.
- Σπάμε τα αυγά σε ένα μεγάλο μπολ και τα χτυπάμε με τη ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και να αφρατέψουν.
- Προσθέτουμε το βούτυρο και το ηλιέλαιο και συνεχίζουμε το ανακάτεμα.
- Ρίχνουμε το ξύσμα από τα μανταρίνια και το γάλα, ανακατεύοντας απαλά να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Σε ξεχωριστό μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ.
- Ενσωματώνουμε το αλεύρι στο μείγμα σιγά σιγά, ανακατεύοντας με σπάτουλα ή μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να έχουμε ένα λείο, βελούδινο χυλό.
- Αδειάζουμε το μείγμα σε βουτυρωμένη και αλευρωμένη φόρμα.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για περίπου 45-50 λεπτά, μέχρι να βγει καθαρό το μαχαίρι στο κέντρο.
- Μόλις το βγάλουμε από τον φούρνο και είναι ακόμα ζεστό, το περιχύνουμε με το γλάσο.
Γλάσο μανταρινιού
- 1 φλιτζάνι χυμό μανταρινιού
- Χυμός από 1 λεμόνι
- Ξύσμα μανταρινιού
- 4 κουταλιές άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
- Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να λιώσει καλά η άχνη και να έχουμε ένα λείο, αραιό γλάσο.
- Όσο το κέικ είναι ακόμη ζεστό, το περιχύνουμε προσεκτικά με το γλάσο να ποτίσει παντού.
- Αν προτιμάμε πιο καθαρή γεύση μανταρινιού, μπορούμε να παραλείψουμε το λεμόνι και να κρατήσουμε μόνο τον χυμό και το ξύσμα του μανταρινιού.
Το αποτέλεσμα είναι ένα αρωματικό, αφράτο κέικ που μοσχοβολάει φρεσκάδα. Συνοδεύεται τέλεια με έναν ελληνικό καφέ ή ένα φλιτζάνι τσάι.

Δημιουργός συνταγής: Κλειω Σωκρατους Καλαμπόκα