Συκομαΐδες ή συκομαγίδες Κερκυραϊκές



Μια συνταγή της κυρίας Tzela Antonopoulou‎ για ΣΥΚΟΜΑΪΔΕΣ Ή ΣΥΚΟΜΑΓΙΔΕΣ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Συκομαΐδες ή συκομαγίδες Κερκυραϊκές

μιας και αποξηράναμε τα συκαλάκια μας!


Ένα παραδοσιακό γλυκό αλλά και πικάντικο έδεσμα που σερβίρεται είτε με ουζάκι είτε και σαν γλυκάκι!!!!

Υλικά
2 κιλά αποξηραμένα σύκα πολύ ψιλοκομμένα ( όχι αλεσμένα)
2 ποτήρια μούστο ( από φρέσκα σταφύλια περιπου 2 κιλα)
1/2 ποτηράκι του κρασιού λικέρ μαστίχας
1/2 ποτηράκι του κρασιού ούζο
1 κ.σ γλυκάνισο κοπανισμενο
1 1/2 κ.γ φρέσκοτριμμένο πιπέρι
1 κ.σ κοφτη κανέλα
1/2 κ.γ κοφτό γαρύφαλλο
1 ποτήρι καρύδια ψιλοκομμένα ( προαιρετικά)


Εκτέλεση Ψιλοκόβω τα συκαλακια μου με ένα ψαλίδι μικρά οσο το μέγεθος του μικρού νυχιού μου.
Τα βάζω σε μία μπασίνα.
Στιβω σε ένα σουρωτό, στο οποίο έχω τοποθετήσει μια λεκανιτσα από κάτω , τα σταφύλια και κρατάω το μούστο.
Προσθετω μεσα στα ψιλοκομμένα σύκα το λικέρ , το ούζο και το μούστο(όχι όλο εξαρχής)
Αρχίζω να ζυμωνώ καλά το μίγμα μου .
Προσθέτω τα μπαχαρικά και ζυμώνωω καλά και για αρκετή ώρα.
Αφήνω σκεπασμένο το μίγμα μου όλο το βράδυ να τραβήξει και να φουσκώσουν τα σύκα με τα υγρά και να ανταλλάξουν αρώματα.
Προσέχουμε στην προσθήκη των υγρών
Θέλουμε το μίγμα μας να είναι αρκετά πηχτό που να μπορεί όμως να πλάθεται και να στέκεται σαν μπιφτεκακια η κάθε συκομαιδα μας.
Αν χρειαστεί λίγη υγρασία ακόμα προσθέστε με πολύ προσοχή λίγο μούστο ακόμα. Ωστόσο έχω πλύνει σχολαστικά τα φύλλα συκής και τα έχω σταγνωσει καλά.
Πλάθω μπιφτεκακια - συκομαΐδες τετράγωνες η στρογγυλές πάχους 1 1/2 - 2 δαχτύλα.
Τυλίγω καλά με τα φύλλα συκής και δένω με σπαγγο.
Τοποθετω τις συκομαΐδες σε ταψακι με λαδόκολλα και τις ψήνω στους 50 -60 βαθμούς στο αερόθερμο για 2 τουλάχιστον ωρες και μέχρι να στεγνώσουν καλά και τα φύλλα εξωτερικά.
Φυλάω σε δροσερό σκιερό μέρος.
Διατηρείτε ένα χρόνο.