Χοιρινά φιλετίνια με πατάτες και σάλτσα λαχανικών



ΧΟΙΡΙΝΑ ΦΙΛΕΤΙΝΙΑ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ ΚΑΙ ΣΑΛΤΣΑ ΛΑΧΑΝΙΚΩΝ

Υλικά:
Για τις πατάτες:
1 κιλό πατάτες, με την φλούδα
Αλάτι χοντρό
Πιπέρι
Κύμινο
Πάπρικα γλυκιά
3 κ.σ. ελαιόλαδο
50 γρ. σιμιγδάλι ψιλό
2 κ.σ. μουστάρδα
1 κ.σ. μέλι

Για τα φιλετίνια:
600 γρ. χοιρινά φιλετίνια
Αλάτι χονδρό
Πιπέρι
Ρίγανη
2 κ.σ. ελαιόλαδο
Πάπρικα γλυκιά
Πάπρικα καυτερή (προαιρετικά)

Για την σάλτσα λαχανικών:
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μεσαίο κρεμμύδι
1 σκ. σκόρδο
20 ml λευκό κρασί
Αλάτι, χονδρό
2 κύβους λαχανικών
500 γρ. νερό
30 γρ. βούτυρο, παγωμένο

Για το σερβίρισμα:
Μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:
Για τις πατάτες:
Πλένουμε καλά τις πατάτες μας, τις κόβουμε σε χοντρά κομμάτια και τις βάζουμε σε ένα μεγάλο ταψί
Προσθέτουμε πάνω από τις πατάτες μας, αλάτι, πιπέρι, κύμινο, πάπρικα γλυκιά, το ελαιόλαδο, το σιμιγδάλι, την μουστάρδα, το μέλι, ανακατεύουμε πολύ καλά να πάνε παντού τα μπαχαρικά μας και αφήνουμε στην άκρη.

Για τα φιλετίνια:
Σε ένα μπολ βάζουμε τα φιλετίνια μας κομμένα σε λεπτές φέτες, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη, το ελαιόλαδο, την γλυκιά πάπρικα, την καυτερή πάπρικα και ανακατεύουμε να μαριναριστούν.
Τα τοποθετούμε ομοιόμορφα πάνω από τις πατάτες μας, ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στον αέρα καλυμμένα με αλουμινόχαρτο για 35 λεπτά, μετά αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες και να πάρουν ωραίο χρώμα τα φιλετίνια μας.

Για την σάλτσα:
Βάζουμε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά με 1 κ.σ. ελαιόλαδο να ζεσταθεί.
Παράλληλα κόβουμε το κρεμμύδι σε φέτες, ψιλοκόβουμε το σκόρδο, τα προσθέτουμε στο κατσαρολάκι και σοτάρουμε για 2-3 λεπτά να καραμελώσουν.
Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί.
Προσθέτουμε αλάτι, τους κύβους, το νερό και βράζουμε σε δυνατή φωτιά για 5-6 λεπτά.
Τραβάμε από την φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και χτυπάμε με ένα ράβδο-μπλέντερ μέχρι να ομογενοποιηθεί.

Για το σερβίρισμα:
Σε ένα πιάτο βάζουμε 3-4 φιλετίνια, δίπλα 5-6 πατάτες, περιχύνουμε αρκετή από την σάλτσα μας, προσθέτουμε λίγο μαϊντανό, ελαιόλαδο και σερβίρουμε.

Tips:
Μην κόψετε πολύ χοντρά κομμάτια τις πατάτες γιατί θα θέλουν περισσότερη ώρα μέσα στον φούρνο. Επίσης προσπαθήστε να έχουν παρόμοιο σχήμα μεταξύ τους.
Άμα δεν έχουμε ράβδο-μπλέντερ για την σάλτσα, μπορούμε να την χτυπήσουμε στο multi.


Credits:
Alex Foukas
Χοιρινά φιλετίνια με πατάτες και σάλτσα λαχανικών