Αρνάκι γκιούλμπασι το Πατρινό



ΑΡΝΑΚΙ ΓΚΙΟΥΛΜΠΑΣΙ ΤΟ ΠΑΤΡΙΝΟ

Σκέτο λουκούμι, με τραγανή πετσούλα απέξω και ζουμερό μέσα τόσο που λιώνει στο στόμα!!!
Ένα Κυριακάτικο γιορτινό φαγάκι ( Τουρκικής προέλευσης) που αποτελεί ένα από τα παραδοσιακά πιάτα της Πάτρας μαγειρεμένο σε μια ίσως πιο απλή εκδοχή αλλά και πεντανόστιμη!!!
Τραβάει αρκετή παγωμένη μπυρίτσα ή ένα καλό ευωδιαστό παγωμένο κρασάκι!!!
Το φαγάκι μας προϋποθέτει το αρνάκι μας να είναι μεγάλο!!!

Υλικά
μπούτι από αρνάκι, να είναι τουλάχιστον 3 κιλά ολόκληρο (ατεμάχιστο)
5 - 6 μεγάλες σκελίδες σκόρδο σε φέτες
150 γρ. κεφαλοτύρι σκληρό
50 γρ. βούτυρο
αλάτι
πιπέρι
λαδόκολλες για το τύλιγμα
πατάτες κομμένες κυδωνάτες

Εκτέλεση
Ζητάω από το χασάπη μου αρνίσιο μπουτάκι, να είναι πάνω από τρία κιλά. Το δικό μου ήταν περίπου 3μιση.
Το πλένω και το στεγνώνω καλά.
Χαράζω το κρέας μου βαθιά με ένα μαχαιράκι σε διάφορα σημεία και από τις δύο μεριές.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύω το αλάτι και το πιπέρι μαζί.
Παίρνω με το δάχτυλό μου λίγο αλατοπίπερο και βάζω μέσα στις σχισμές.
Έπειτα βάζω εκεί που χάραξα από μία φετούλα σκόρδο και λίγο κεφαλοτύρι κομμένο σε κύβους.
Αλατοπιπερώνω καλά όλο το μπουτάκι και αλείφω παντού με το βούτυρο.
Τυλίγω το κρέας μου πολύ καλά με τις λαδόκολλες και δένω σφιχτά με σπάγκο.
Βάζω σε ένα μεγάλο ταψί (στο ταψί του φούρνου) και σιγοψήνω στους 175 βαθμούς για 3,5 με 4 ώρες... ώστε να γίνει λουκουμάκι το κρέας... να λιώνει!!!!
Υπολογίζω 1,5 ώρα περίπου πριν κλείσω το φαγητό και αφού έχει κατεβάσει τα ζουμάκια του το κρέας, και προσθέτω στο ταψάκι τις πατατούλες κομμένες κυδωνάτες.
Τις αλατοπιπερώνω, προσθέτω λίγο βουτυράκι, θυμάρι ή ό,τι μυρωδικό μας αρέσει και αφήνω να σιγοψηθούν μέχρι να βγάλω το κρέας!!!


Credits:
Tzela Antonopoulou
ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ
Αρνάκι γκιούλμπασι το Πατρινό