
ΓΕΜΙΣΤΑ ΚΟΛΟΚΥΘΑΚΙΑ ΣΤΗ ΓΑΣΤΡΑ ΜΕ ΣΑΛΤΣΑ ΑΥΓΟΛΕΜΟΝΟ
Υλικά
- 750 γρ κιμά μοσχαρίσιο
- 1/2 κούπα ρύζι γλασέ
- 12 μεγάλα κολοκύθια για γέμισμα
- 1 κρεμμύδι ξερό τριμμένο
- 1 καρότο τριμμένο στο χοντρό
- 4 κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1 ματσάκι άνηθο
- 1 χούφτα γεμάτη φρέσκο δυόσμο ψιλοκομμένο
- 1 χούφτα γεμάτη μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 1/2 φλ. λάδι
- 3 ποτήρια γεμάτα νερό
- Αλάτι και πιπέρι
Για τη σάλτσα αυγολέμονο
- Το ζωμό από τα κολοκυθάκια
- 2 κ.σ κορν φλάουρ
- 2 κρόκους αυγών
- Χυμό από 1 1/2 λεμόνι
Εκτέλεση
- Πλένουμε και αδειάζουμε τα κολοκυθάκια με ένα μικρό κουτάλι. (Την ψίχα δεν την πετάμε, μπορούμε να φτιάξουμε ωραιότατη κολοκυθόπιτα).
- Ψιλοκόβουμε όλα τα μυρωδικά, τα ανακατεύουμε και τα κρατάμε στην άκρη.
- Σε μια λεκανίτσα ζυμώνουμε τον κιμά με το τριμμένο κρεμμύδι, το καρότο, το ρύζι, λίγο λάδι, αλάτι, πιπέρι και μια χούφτα από τα μυρωδικά που έχουμε ψιλοκόψει κι ανακατέψει.
- Γεμίζουμε τα κολοκυθάκια και τα στρώνουμε στη γάστρα.
- Κόβουμε σε φετούλες 2 καρότα επιπλέον και βάζουμε ενδιάμεσα στα κολοκύθια.
- Ψιλοκόβουμε και τα φρέσκα κρεμμυδάκια, πασπαλίζουμε με τα υπόλοιπα μυρωδικά και αλατοπιπερώνουμε.
- Περιχύνουμε με το λάδι, προσθέτουμε το νερό σκεπάζουμε τη γάστρα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις στους 190 βαθμούς για μιάμιση ώρα περίπου. Δοκιμάζουμε ώστε να έχουν μαλακώσει τα κολοκυθάκια και βγάζουμε από τον φούρνο.
- Σε ένα κατσαρολάκι ετοιμάζουμε τη σάλτσα.
- Αφαιρούμε όλο το ζωμό από το φαγητό με μια κουτάλα και τον γυρίζουμε στο κατσαρολάκι.
- Σε ένα μπολ χτυπάμε ελαφρώς τους κρόκους, προσθέτουμε το κορν φλάουρ που το έχουμε διαλύσει σε λίγο κρύο νερό, το χυμό λεμονιού και λίγο από τον ζεστό ζωμό.
- Σε μέτρια φωτιά δένουμε τη σάλτσα.
- Σερβίρουμε τα κολοκυθάκια και περιχύνω με τη σάλτσα.
Καλή επιτυχία!!!





