ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΕ ΤΡΑΧΑΝΑ
Μια παραδοσιακή Μακεδονίτικη συνταγή που μας φέρνει πίσω σε εποχές όπου η κουζίνα ήταν απλή αλλά γεμάτη γεύσεις. Με ρίζες στην ελληνική "cucina povera", αυτή η συνταγή συνδυάζει μελιτζάνες, τραχανά και αρωματικά βότανα για ένα πιάτο γεμάτο νοσταλγία και πλούσια υφή.
Υλικά:
- 1 κιλό μελιτζάνες, προτηγανισμένες
- 2 κρεμμύδια, τριμμένα
- 2 σκελίδες σκόρδο (προαιρετικά)
- 1 κούπα σπιτική σάλτσα ντομάτας
- 3 χούφτες τραχανά
- μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- Αλάτι και πιπέρι
- 1 κρεμμύδι, πολτοποιημένο
- 2 χούφτες τραχανά (για επιπλέον πυκνότητα)
- Ρίγανη ή άλλα μπαχαρικά της αρεσκείας σας
- 1 λίτρο νερό (ή όσο χρειαστεί)
Εκτέλεση:
- Σε ένα βαθύ τηγάνι, τσιγαρίζουμε τα τριμμένα κρεμμύδια μαζί με τις σκελίδες σκόρδου σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να αποκτήσουν χρυσαφένιο χρώμα.
- Προσθέτουμε τη σπιτική σάλτσα ντομάτας και στη συνέχεια ρίχνουμε το νερό.
- Μόλις αρχίσει να ζεσταίνεται το μείγμα, προσθέτουμε τα αρωματικά, όπως τη ρίγανη και ό,τι άλλο μπαχαρικό θέλουμε, μαζί με αλάτι και πιπέρι.
- Όταν το υγρό φτάσει σε σημείο βρασμού, προσθέτουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε καλά και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία. Αν θέλουμε το φαγητό μας πιο πηχτό προσθέτουμε τις επιπλέον 2 χούφτες τραχανά.
- Αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να απορροφήσει τα υγρά.
- Λίγο πριν σβήσουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τις προτηγανισμένες μελιτζάνες και ανακατεύουμε ελαφρά, αφήνοντας τις να απορροφήσουν τα αρώματα της σάλτσας και του τραχανά.
- Τέλος, προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και αφήνουμε το φαγητό να σταθεί για λίγα λεπτά, ώστε να δέσουν οι γεύσεις πριν σερβίρουμε.
Σημείωση:
- Αν ο τραχανάς είναι σπιτικός, τον κοσκινίζουμε πριν το μαγείρεμα, ώστε να χρησιμοποιήσουμε μόνο τα μεγαλύτερα κομμάτια, που είναι κατάλληλα για αυτή τη συνταγή.
Δημιουργός συνταγής: Anastasia Anastasia Anastasia
Ακολουθήστε μας στο Google News για να ενημερώνεστε πρώτοι για τις νέες συνταγές μας!