
ΦΑΒΑ ΜΕ ΚΑΡΑΜΕΛΩΜΕΝΑ ΚΡΕΜΜΥΔΙΑ
Βελούδινη φάβα με πλούσια γεύση, συνδυασμένη με γλυκοκαυτερά καραμελωμένα κρεμμύδια.
Υλικά:
- 500 γρ. φάβα
- 3 κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
- 1,5 λίτρο νερό
- αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
- Χυμός λεμονιού
- 2 κ.σ. κάπαρη, ξεπλυμένη και στραγγισμένη
Για τα καραμελωμένα κρεμμύδια:
- 2 κρεμμύδια, κομμένα σε φέτες
- 1 κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
- Αλάτι
- Ξίδι μπαλσάμικο
Εκτέλεση:
- Ξεπλένουμε καλά τη φάβα κάτω από τρεχούμενο νερό μέχρι το νερό να βγαίνει καθαρό.
- Σε μια κατσαρόλα, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε τα κρεμμύδια μέχρι να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε τη φάβα και 1,5 λίτρο νερό.
- Αφήνουμε να πάρει βράση και αφαιρούμε τον αφρό που σχηματίζεται στην επιφάνεια.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για περίπου 50 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι η φάβα να μαλακώσει και να χυλώσει.
- Μόλις η φάβα είναι έτοιμη, την αποσύρουμε από τη φωτιά και την πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ ή στο μούλτι μέχρι να αποκτήσει βελούδινη υφή.
- Προσθέτουμε χυμό λεμονιού, αλάτι, πιπέρι και ελαιόλαδο κατά προτίμηση, και ανακατεύουμε καλά.
- Σε ένα τηγάνι, ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και προσθέτουμε τα κρεμμύδια σε φέτες.
- Σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν και να αρχίσουν να παίρνουν χρώμα.
- Προσθέτουμε τη ζάχαρη και συνεχίζουμε το σοτάρισμα μέχρι τα κρεμμύδια να καραμελώσουν.
- Ρίχνουμε την καπνιστή πάπρικα, λίγο αλάτι και σβήνουμε με λίγο ξίδι μπαλσάμικο.
- Αφήνουμε να εξατμιστεί το ξίδι και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Σερβίρουμε τη φάβα σε πιάτα, γαρνίροντας με τα καραμελωμένα κρεμμύδια και την κάπαρη.
Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και, αν θέλουμε, προσθέτουμε επιπλέον χυμό λεμονιού ή φρεσκοτριμμένο πιπέρι.


Δημιουργός συνταγής: Stavros Tsalampounis


Δημιουργός συνταγής: Stavros Tsalampounis
