Μελιτζάνες παπουτσάκια



Μια συνταγή της κυρίας Tzela Antonopoulou για ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΙΑ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Μελιτζάνες παπουτσάκια

Παπουτσάκια φανταστικά με σαλτσούλα ......ζουμερά και πεντανόστιμα!!!!!
Σερβίρω με πατατούλες τηγανιτές!!!!

Υλικά
12 μελιτζάνες φλασκες

Για τον κιμά
1 κιλό κιμά ελιά
1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1/3 φλ λάδι
1/2 ποτηράκι κρασί
1 κ.σ πελτέ
1 κουτάκι χυμό ντομάτας
1 ξυλάκι κανέλα
Αλάτι πιπέρι

Για τη μπεσαμέλ
100 γρ βούτυρο
3/4 φλ τσαγιού αλεύρι
1 λίτρο γάλα καυτο
1 φλ κεφαλογραβιέρα τριμμένη
2 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
Αλάτι και πιπέρι με προσοχή

Για τη σάλτσα
1/3 φλ λαδι
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
2 σκελίδες σκόρδο
2 κ.σ γεμάτες μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 κ.σ πελτέ
3 ντομάτες τριμμένες στον τρίφτη
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση.
Πλένω τις μελιτζάνες τις σκουπίζω και τις κόβω στη μέση.
Τις χαρακωνω σταυρωτά και τις βάζω σε ταψάκι με λαδόκολλα.
Αλατίζω ελαφρώς , ραντίζω με λαδάκι και ψήνω στο αεροθερμο στους 200 βαθμούς μέχρι να μαλακώσουν και να πάρουν χρώμα.
Αφού τις βγάλω τις πατάω ελαφρώς μέσα να κάτσει η ψυχα τους.
Τις αφήνω στην άκρη.

Ετοιμάζω τον κιμά.
σε μία βαθιά κατσαρόλα καβουρδίζω τον κιμα μέχρι να πιει τα υγρά του.
Προσθέτω το ψιλοκομμένο κρεμμύδι το σκόρδο την κανέλα και ανακατεύω.
Στη συνέχεια προσθέτω τον πελτέ να καβουρδιστεί και αυτός και να βγάλει τα αρώματα του.
Σβήνω με το κρασί και αφήνω να εξατμιστεί το αλκοόλ.
Αλατοπιπερώνω τον κιμά και προσθέτω το χυμό ντομάτας το λάδι και λίγο νεράκι.
Αφήνω 20 λεπτά να σιγοβράσει μέχρι να μελώσει η σαλτσούλα του.
Αφήνω να κρυώσει ελαφρώς.

Ωστόσο ετοιμάζω τη σαλτσούλα που θα στρώσω στο ταψί μου.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι σουτάρω στο καυτό λάδι το κρεμμύδι το σκόρδο και τον μαϊντανό μέχρι να γυαλίσουν.
Προσθέτω τον πελτέ και την τριμμένη ντομάτα.
Αλατοπιπερώνω και προσθέτω λίγο νεράκι και αφήνω να βράσει λίγο η σάλτσα μου και να δέσει ελαφρώς.
Την γυρίζω μέσα στο ταψί που θα βάλω τις μελιτζάνες.
Τοποθετώ τις μελιτζάνες μου μέσα στο ταψάκι με τη σαλτσούλα και τις γεμίζω με τον κιμά.

Ετοιμάζω την μπεσαμέλ μου.
Βάζω το βουτυράκι μου να κάψει και καβουρδίζω το αλεύρι.
Προσθέτω σιγά-σιγά το καυτό γάλα και ανακατεύω με το σύρμα μέχρι να πήξει η μπεσαμέλ.
Προσθέτω τα αυγά ελαφρώς χτυπημένα και
αλατοπιπερώνω με προσοχή.
Τέλος προσθέτω το τυρί και ανακατεύω μέχρι να λιώσει.
Παίρνω 2-3 κ.σ κρέμα και απλώνω πάνω στα παπουτσάκια.
Πασπαλιζω με λίγο επιπλέον τυρί και ψήνω το φαγητό μου στους 180-190 βαθμούς μέχρι να ροδισει .
Σερβίρω με πατατούλες τηγανιτές!!!