Εκμέκ παγωτό



Μια συνταγή της κυρίας Tzela Antonopoulou για ΕΚΜΕΚ ΠΑΓΩΤΟ από την ομάδα στο Facebook ΟΙ ΧΡΥΣΟΧΕΡΕΣ / ΗΔΕΣ


Εκμέκ παγωτό

Ένα παγωτό γεμάτο αρώματα ανατολής... βελούδινο... πραγματικά απερίγραπτο και ανεπανάληπτο!!!
Ένα από τα καλύτερα παγωτά.....για να μην σας πω .......το καλύτερο!!!!!!!
Απλά δοκιμάστε το!!!!!!!

Η δόση που σας δίνω είναι για μια τούρτα παγωτό και μια μεταλλική φόρμα επιπλέον!!

Υλικά
1 λίτρο κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
1 λίτρο γάλα φρέσκο κατσικίσιο
240 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
4 κ.γ σαλέπι
1/4 κ.γ. μαστίχα σε σκόνη
600 γρ. κανταΐφι
250 γρ. βούτυρο αγελάδος
50 γρ. αμύγδαλο φιλέ καβουρδισμένο
βύσσινο γλυκό

Για το σιρόπι
4 φλ. του τσαγιού ζάχαρη
2,5 φλ. νερό
χυμό από μισό λεμόνι
1 ξυλάκι κανέλα

Εκτέλεση
Ξεκινάμε να φτιάχνουμε το παγωτό μας από την προηγούμενη μέρα για να έχουμε το χρόνο να το αφρατεύουμε.
Βάζουμε στην κατσαρόλα την κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη και το γάλα (κρατάμε 1 φλυτζάνι) να κάψουν.
Με το γάλα που κρατήσαμε θα χτυπήσουμε καλά και θα διαλύσουμε το σαλέπι και τη μαστίχα.
Μόλις κάψει καλά το γάλα προσθέτουμε το σαλέπι, κατεβάζουμε τη θερμοκρασία και σιγοβράζουμε για 15 λεπτά περίπου.
Προσέχουμε να μην φουσκώσει το γάλα και χυθεί ανακατεύοντας συνεχώς.
Όταν το μείγμα μας αποκτήσει μια ελαφρώς κολλώδης υφή, σαν μια αραιή κρέμα, κατεβάζουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
Το γυρίζουμε σε ένα μεταλλικό μπολ και το βάζουμε στην κατάψυξη για τρεις ώρες.
Αφού έχει αποκτήσει παγωμένη σχεδόν στερεή υφή το παγωτό μας το βγάζουμε και το χτυπάμε με το σύρμα στο μίξερ για 5 λεπτά να αφρατέψει αρκετά.
Το βάζουμε πάλι στο ψυγείο για τρεις ώρες τουλάχιστον και αφού αποκτήσει πάλι στερεή μορφή το παγωτό μας χτυπάμε για άλλη μία φορά σε δυνατή ταχύτητα με το φτερό αυτή τη φορά.
Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για άλλη μία φορά.
Αφήνουμε το παγωτό μας να παγώσει.

Ετοιμάζουμε το κανταΐφι.
Το αφρατεύουμε αρχικά με τα χέρια, το βάζουμε σε ένα ταψάκι και περιχύνουμε με το λιωμένο βούτυρο.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου.
(Ανάλογα το φούρνο σας)
Βγάζουμε το ταψί από το φούρνο στα 35 - 40 λεπτά και με ένα πιρουνάκι αρχίζουμε να ξεχωρίζουμε και να αφρατεύουμε το κανταΐφι.
Βάζουμε για άλλα 5 με 10 λεπτά στο φούρνο να αποκτήσει ωραίο χρυσαφένιο χρώμα. (Μην παραλείψετε αυτό το στάδιο έτσι θα ψηθεί και θα σιροπιαστεί το κανταΐφι σας ομοιόμορφα και σωστά και θα γίνει ακόμα πιο αφράτο).
Αφήνουμε στην άκρη να πέσει λίγο η θερμοκρασία του.
Ωστόσο ετοιμάζουμε το σιρόπι.
Βάζουμε σε μια κατσαρολίτσα τη ζάχαρη το νερό και την κανέλα και βράζουμε το σιρόπι για 4 λεπτά.
Στο τέλος ρίχνουμε το λεμόνι και αφήνουμε να πάρει μία βράση.
Σιροπιάζουμε με το καυτό σιρόπι το ζεστό κανταΐφι και αφήνουμε να τραβήξει όλο το σιροπάκι και να κρυώσει.
Στήνουμε σε ένα δίσκο σερβιρίσματος ένα τσέρκι 26 εκ. και βάζουμε στη βάση του ,το σιροπιασμένο κανταΐφι( κρατάμε λίγο για να βάλουμε πάνω από το παγωτό).
Βγάζουμε από την κατάψυξη το παγωτό και αν είναι πάρα πολύ σκληρό αφήνουμε 5 λεπτά να μαλακώσει.
Το ανακατεύουμε ελαφρώς με μία μαρίζ και παίρνουνε κουταλιά-κουταλιά και απλώνουμε το παγωτό πάνω στο κανταΐφι.
Προσοχή το παγωτό το θέλουμε να είναι μαλακό όχι λιωμένο.
Αφού απλώσουμε το παγωτό προσθέτουμε και το υπόλοιπο κανταΐφι που κρατήσαμε.
Πασπαλίζουμε με μπόλικο αμύγδαλο φίλε καβουρδισμένο και γλυκό βύσσινο μαζί με σιροπάκι.
Αντίστοιχα μπορούμε αφού ετοιμάσουμε το παγωτό να ενσωματώσουμε το σιροπιασμένο κανταΐφι μας και το βύσσινο και να το σερβίρουμε σε μπάλες!!!!!
Με αυτή τη δόση μπορείτε να βγάλετε μια τούρτα παγωτό και μια φόρμα μεταλλική ακόμα...με παγωτό κανταΐφι.
Το μόνο που θα πρέπει να κάνετε είναι να κρατήσετε λίγο ακόμα κανταΐφι και για τη φόρμα σας.