Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C στον αέρα. Πλένουμε καλά τις μελιτζάνες και τις τρυπάμε με ένα πιρούνι σε 2-3 σημεία για να μη σκάσουν κατά το ψήσιμο.
Τις τοποθετούμε σε λαμαρίνα στρωμένη με λαδόκολλα και τις ψήνουμε για περίπου 45-60 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν πολύ και να ζαρώνουν. Θέλουμε να είναι εντελώς ψημένες εσωτερικά – η σάρκα τους πρέπει να είναι σχεδόν κρέμα.
Μόλις κρυώσουν λίγο, αφαιρούμε προσεκτικά τη φλούδα και κρατάμε μόνο τη σάρκα. Αν υπάρχουν πολλά υγρά, μπορούμε να τις αφήσουμε για λίγα λεπτά σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.
Ρίχνουμε τη σάρκα των μελιτζανών στο μπλέντερ ή στο multi μαζί με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι, το σκόρδο, το αλάτι, το ξίδι και το ελαιόλαδο. Χτυπάμε μέχρι να αποκτήσουμε ένα σχετικά ομοιογενές, αλλά όχι εντελώς λείο μείγμα. Αν την προτιμάμε με κομματάκια, μπορούμε να την πολτοποιήσουμε λιγότερο.
Δοκιμάζουμε και προσαρμόζουμε τη γεύση: αν θέλουμε περισσότερη ένταση, προσθέτουμε λίγο ακόμα ξίδι ή αλάτι.
Μεταφέρουμε τη μελιτζανοσαλάτα σε μπολ και την αφήνουμε για τουλάχιστον 30 λεπτά στο ψυγείο να «δέσουν» οι γεύσεις πριν τη σερβίρουμε.
Προτάσεις από τις ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΤΑΓΕΣ
Για καπνιστή γεύση, μπορούμε να ψήσουμε τις μελιτζάνες απευθείας στο μάτι της κουζίνας ή σε κάρβουνα.
Αν αγαπάμε τα βότανα, λίγος φρέσκος μαϊντανός στο τέλος της πολτοποίησης δίνει άλλο αέρα.
Συνοδεύεται τέλεια με χωριάτικο ψωμί ή πίτες, και στέκει υπέροχα ως μεζές σε τραπέζι με ουζάκι.
Εξερευνήστε τη σελίδα μας για τις Καλύτερες Συνταγές Μαγειρικής & Ζαχαροπλαστικής! Ανακαλύψτε νέες γεύσεις και δημιουργήστε απολαυστικά πιάτα και γλυκά!