Φάβα

Η φάβα είναι ένα ταπεινό όσπριο που, με λίγα απλά υλικά και σωστό μαγείρεμα, μετατρέπεται σε μελωμένο χρυσάφι.

Υλικά

  • 500 γρ. φάβα
  • 1 μεγάλο καρότο, καθαρισμένο 
  • 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε χοντρές φέτες 
  • Χυμός από 1 λεμόνι (ή κατά προτίμηση) 
  • 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο (και λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα) 
  • Αλάτι (κατά βούληση) 
  • Νερό (ζεστό) 
  • Κάπαρη, ψιλοκομμένο φρέσκο ή ωμό κρεμμύδι για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Ξεπλένουμε καλά τη φάβα κάτω από τρεχούμενο νερό, μέχρι να καθαρίσει το νερό από το άμυλο. 
  2. Τη βάζουμε σε κατσαρόλα με αρκετό νερό και τη βράζουμε για 10 λεπτά, ξαφρίζοντας καλά ό,τι ανέβει στην επιφάνεια. 
  3. Σουρώνουμε τη φάβα, τη βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα και προσθέτουμε ζεστό νερό (να την καλύπτει καλά). 
  4. Μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε τα κρεμμύδια σε χοντρές φέτες και το καρότο ολόκληρο. 
  5. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και την αφήνουμε να σιγοβράσει χωρίς να ανακατεύουμε.
  6. (Σημαντικό: Αν την ανακατέψουμε νωρίς, τότε πρέπει να μείνουμε από πάνω και να την ανακατεύουμε συνεχώς, αλλιώς πιάνει.) 
  7. Όταν η φάβα μαλακώσει και έχει απορροφήσει σχεδόν όλο το νερό, αφαιρούμε το καρότο (αν θέλουμε μπορούμε να το πολτοποιήσουμε και να το ξαναβάλουμε μέσα). 
  8. Προσθέτουμε το αλάτι, 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει για ακόμη 5-10 λεπτά. 
  9. Την αποσύρουμε από τη φωτιά και την πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ ή στο multi, μέχρι να αποκτήσει λεία, βελούδινη υφή. 
  10. Σερβίρουμε τη φάβα ζεστή ή χλιαρή, με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο από πάνω, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και κάπαρη.

Παρατηρήσεις από τις Καλύτερες Συνταγές:

  • Η φάβα διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 ημέρες και γίνεται ακόμα πιο νόστιμη την επόμενη.

Δημιουργός συνταγής: Marina Hatzidaki