
Η φάβα είναι ένα ταπεινό όσπριο που, με λίγα απλά υλικά και σωστό μαγείρεμα, μετατρέπεται σε μελωμένο χρυσάφι.
Υλικά
- 500 γρ. φάβα
- 1 μεγάλο καρότο, καθαρισμένο
- 2 μεγάλα ξερά κρεμμύδια, κομμένα σε χοντρές φέτες
- Χυμός από 1 λεμόνι (ή κατά προτίμηση)
- 4-5 κ.σ. ελαιόλαδο (και λίγο επιπλέον για το σερβίρισμα)
- Αλάτι (κατά βούληση)
- Νερό (ζεστό)
- Κάπαρη, ψιλοκομμένο φρέσκο ή ωμό κρεμμύδι για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
- Ξεπλένουμε καλά τη φάβα κάτω από τρεχούμενο νερό, μέχρι να καθαρίσει το νερό από το άμυλο.
- Τη βάζουμε σε κατσαρόλα με αρκετό νερό και τη βράζουμε για 10 λεπτά, ξαφρίζοντας καλά ό,τι ανέβει στην επιφάνεια.
- Σουρώνουμε τη φάβα, τη βάζουμε ξανά στην κατσαρόλα και προσθέτουμε ζεστό νερό (να την καλύπτει καλά).
- Μόλις αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε τα κρεμμύδια σε χοντρές φέτες και το καρότο ολόκληρο.
- Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία και την αφήνουμε να σιγοβράσει χωρίς να ανακατεύουμε.
- (Σημαντικό: Αν την ανακατέψουμε νωρίς, τότε πρέπει να μείνουμε από πάνω και να την ανακατεύουμε συνεχώς, αλλιώς πιάνει.)
- Όταν η φάβα μαλακώσει και έχει απορροφήσει σχεδόν όλο το νερό, αφαιρούμε το καρότο (αν θέλουμε μπορούμε να το πολτοποιήσουμε και να το ξαναβάλουμε μέσα).
- Προσθέτουμε το αλάτι, 3-4 κουταλιές ελαιόλαδο και το χυμό λεμονιού. Ανακατεύουμε και αφήνουμε να βράσει για ακόμη 5-10 λεπτά.
- Την αποσύρουμε από τη φωτιά και την πολτοποιούμε με ραβδομπλέντερ ή στο multi, μέχρι να αποκτήσει λεία, βελούδινη υφή.
- Σερβίρουμε τη φάβα ζεστή ή χλιαρή, με λίγο φρέσκο ελαιόλαδο από πάνω, ψιλοκομμένο κρεμμύδι και κάπαρη.
Παρατηρήσεις από τις Καλύτερες Συνταγές:
- Η φάβα διατηρείται στο ψυγείο για 3-4 ημέρες και γίνεται ακόμα πιο νόστιμη την επόμενη.