
ΛΑΖΑΝΙΑ ΜΕ ΛΑΧΑΝΙΚΑ ΚΑΙ ΤΥΡΙΑ
Υλικά
- 1 πακέτο λαζάνια
Για τη σάλτσα
- 2 συσκευασίες κονκασέ περασμένα από το μούλτι
- 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένο)
- ½ φλ. ελαιόλαδο
- 1 κ.σ. κοφτή ζάχαρη
- 1 ματσάκι μαϊντανό
- 1 πακέτο μανιτάρια κομμένα (στα τέσσερα)
- 1 κλωναράκι δεντρολίβανο
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 2 - 3 μελιτζάνες φλάσκες (φέτες)
- 2 - 3 μεγάλα κολοκύθια (φέτες)
- Λίγο ελαιόλαδο
- 5 - 6 λιαστές ντομάτες κομμένες (μέση)
- 10 ελιές (ψιλοκομμένες)
- ½ πακέτο φρέσκο τυρί κρέμα arla
- 1 τριμμένο σκληρό τυρί (τριμμένο)
- 1 μοτσαρέλα (τριμμένη)
Για τη μπεσαμέλ
- 1 λίτρο γάλα
- 100 γρ. βούτυρο γάλακτος
- 100 γρ. αλεύρι
- 2 αβγά
Εκτέλεση
- Ετοιμάζουμε τη σάλτσα ντομάτα:
- Σε ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, βάζουμε το ελαιόλαδο, το κονκασέ, αλάτι, τη ζάχαρη και το σκόρδο και μαγειρεύουμε για 20 λεπτά σε χαμηλή φωτιά.
- Μόλις την κατεβάσουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τον μαϊντανό.
- Ετοιμάζουμε τη μπεσαμέλ:
- Σε ένα αντικολλητικό κατσαρολάκι, ζεσταίνουμε το βούτυρο, ρίχνουμε το αλεύρι και με τον αβγοδάρτη ανακατεύουμε να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Ρίχνουμε λίγο-λίγο το γάλα ζεστό, ανακατεύοντας συνεχώς με τον αβγοδάρτη σε μέτρια φωτιά μέχρι να πήξει.
- Κατεβάζουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε τη μισή συσκευασία τυρί Δανίας, τη μισή μοτσαρέλα και τα δυό αβγά και ανακατεύουμε με γρήγορες κινήσεις, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Στρώνουμε με χαρτί ψησίματος το ρηχό ταψί του φούρνου και ψήνουμε τις μελιτζάνες και τα κολοκύθια μέχρι να μαλακώσουν, αφού τα αλατίσουμε και τα αλείψουμε με ελαιόλαδο.
- Για τα μανιτάρια, ζεσταίνουμε πολύ καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και τα μανιτάρια με το δεντρολίβανο, σε πολύ δυνατή φωτιά.
- Αλατίζουμε.
- Τα σοτάρουμε χωρίς να τα ανακατέψουμε πολύ για 5 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
- Βουτυρώνουμε ένα μεγάλο πιρέξ και στρώνουμε τον πάτο με λαζάνια.
- Πάνω τους απλώνουμε τα μανιτάρια, λίγο από τα τριμμένα τυριά, λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό και 2-3 κουταλιές σάλτσα ντομάτα.
- Συνεχίζουμε με μια στρώση λαζάνια και πάνω τους απλώνουμε τις μελιτζάνες, λίγη σάλτσα ντομάτα και λίγο από τα τριμμένα τυριά.
- Επόμενη στρώση λαζάνια που πάνω τους θα βάλουμε τις ελιές, τη λιαστή ντομάτα, το τυρί κρέμα σε κουταλίτσες και λίγη σάλτσα ντομάτα.
- Επόμενη στρώση λαζάνια, βάζουμε τα κολοκύθια, την υπόλοιπη σάλτσα ντομάτα, λίγο τριμμένο τυρί.
- Τελειώνουμε με μια στρώση λαζάνια που πάνω της θα απλώσουμε τη μπεσαμέλ.
- Πασπαλίζουμε με τριμμένο τυρί και ψήνουμε στους 175-180 βαθμούς, στον αέρα για 35 λεπτά ή μέχρι να ροδίσει καλά η επιφάνεια.
Δημιουργός συνταγής: Ελένη Ψυχούλη