Κριθαρότο με γαρίδες
Η νοστιμιά του είναι άλλο πράγμα. Αν έχεις γαρίδες στην κατάψυξη, μην το σκέφτεσαι καθόλου.
Σε 40 λεπτά, έχουμε κάτι που θυμίζει μενού εστιατορίου.
Υλικά
- 500 γρ. κριθαράκι (μέτριο)
- 20 γαρίδες (καθαρισμένες)
- 1 κρεμμύδι (ψιλοκομμένο)
- 2 στικ σέλερι (ψιλοκομμένα)
- 2 σκελίδες σκόρδο (ψιλοκομμένες)
- 10 κλωναράκια φρέσκο θυμάρι (ψιλοκομμένο)
- 150 ml λευκό κρασί
- 500 ml ζωμός λαχανικών (ζεστός)
- 300 γρ. ντομάτα κονκασέ
- 1 κ.γ. πελτές ντομάτας
- 1/2 κ.γ. ζάχαρη
- 1 κ.γ. πάπρικα καπνιστή
- 2 κ.σ. βούτυρο
- Ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Πρώτα απ’ όλα, ζεσταίνουμε τον ζωμό λαχανικών σε μικρό κατσαρολάκι και τον διατηρούμε σε χαμηλή φωτιά.
- Σε μια φαρδιά κατσαρόλα, προσθέτουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σέλερι, τη ζάχαρη και τον πελτέ ντομάτας για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να καραμελώσουν ελαφρώς και να μαλακώσουν.
- Προσθέτουμε το σκόρδο και συνεχίζουμε το σοτάρισμα για 2 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Ρίχνουμε το κριθαράκι και το θυμάρι και ανακατεύουμε καλά, ώστε να “γυαλίσει” και να πάρει γεύση από τα υπόλοιπα υλικά.
- Σβήνουμε με το λευκό κρασί και περιμένουμε να εξατμιστεί τελείως το αλκοόλ.
- Προσθέτουμε την ντομάτα κονκασέ, την πάπρικα και αρχίζουμε να ρίχνουμε τον ζωμό κουταλιά-κουταλιά (σαν ριζότο), περιμένοντας να απορροφηθεί η κάθε δόση πριν ρίξουμε την επόμενη. Ανακατεύουμε συχνά για να μη μας κολλήσει.
- Όσο το κριθαράκι βράζει, ετοιμάζουμε τις γαρίδες: Τις βάζουμε σε ένα μπολ, τις περιχύνουμε με λίγο ελαιόλαδο, τις αλατοπιπερώνουμε και τις σοτάρουμε σε καυτό αντικολλητικό τηγάνι για 1-2 λεπτά από κάθε πλευρά. Θέλουμε να ροδίσουν, αλλά όχι να παραψηθούν.
- Όταν το κριθαρότο έχει χυλώσει (με υφή αλ ντέντε, όχι στεγνό), το αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε το βούτυρο και τις γαρίδες, αλατοπιπερώνουμε και ανακατεύουμε απαλά.
- Σερβίρουμε αμέσως όσο είναι ακόμα ζεστό και χυλωμένο, με φρέσκο θυμάρι από πάνω ή λίγο έξτρα ελαιόλαδο, αν θέλουμε.