
Όταν έχει κρύο και θέλουμε κάτι να μας ζεστάνει, δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από μια ψαρόσουπα. Το ζωμό τον κάνουμε πλούσιο, με λαχανικά και λεμόνι, κι αν έχουμε όρεξη, την δένουμε με αυγολέμονο και απογειώνεται!
Υλικά
- 500 γρ. πετρόψαρα
- 1 μέτριο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 2 μέτρια καρότα, κομμένα σε ροδέλες
- 2 μεγάλες πατάτες, σε κομμάτια
- 1–2 κλωνάρια σέλινο
- 1 μικρή χούφτα ρύζι
- 1 αυγό (προαιρετικά, για αυγολέμονο)
- Χυμός από 1 λεμόνι
- Αλάτι
- Πιπέρι
- Ελαιόλαδο
Εκτέλεση
- Σε μεγάλη κατσαρόλα ρίχνουμε νερό με λίγο αλάτι και βράζουμε τα πετρόψαρα, μέχρι να μαλακώσουν.
- Μόλις είναι έτοιμα, τα αφαιρούμε προσεκτικά και σουρώνουμε το ζωμό, για να μείνει καθαρός και διαυγής.
- Σε καθαρή κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι, τα καρότα, τις πατάτες και το σέλινο για λίγα λεπτά, μέχρι να γυαλίσουν και να βγάλουν το άρωμά τους.
- Ρίχνουμε τον στραγγισμένο ζωμό των ψαριών πάνω στα λαχανικά και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει μέχρι να μαλακώσουν οι πατάτες.
- Καθαρίζουμε τα ψάρια από τα κόκαλα και τις πέτσες, κρατάμε μόνο τη σάρκα και την προσθέτουμε στην κατσαρόλα μαζί με το ρύζι. Αφήνουμε να βράσει για περίπου 10 λεπτά, μέχρι να γίνει το ρύζι και να δέσει ελαφρά η σούπα.
- Αν θέλουμε να την κάνουμε πιο πλούσια, ετοιμάζουμε ένα αυγολέμονο: σε ένα μπολ χτυπάμε το αυγό με το χυμό λεμονιού. Παίρνουμε λίγο από τον ζεστό ζωμό της σούπας και τον ρίχνουμε σταδιακά μέσα στο μείγμα, ανακατεύοντας συνεχώς.
- Έπειτα το ρίχνουμε πίσω στην κατσαρόλα, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά πριν πάρει βράση (για να μη κόψει).
- Δοκιμάζουμε, διορθώνουμε το αλάτι και το πιπέρι, και σερβίρουμε τη σούπα ζεστή με λίγο φρέσκο λεμόνι ή έξτρα ελαιόλαδο.
Παρατηρήσεις
- Αν έχουμε διάφορα πετρόψαρα, ακόμη καλύτερα, ο συνδυασμός δίνει πιο πλούσιο ζωμό.
- Το αυγολέμονο θέλει προσοχή στη θερμοκρασία, δεν πρέπει να βράσει ξανά μετά.
- Αν θέλουμε πιο δεμένη σούπα, προσθέτουμε λίγο ρύζι παραπάνω ή αφήνουμε να εξατμιστεί λίγο το νερό.
Αν σου άρεσε αυτή η συνταγή σίγουρα θα σου αρέσει και η παραδοσιακή ψαρόσουπα Λευκάδας που βασίζεται στον βακαλάο και τα φρέσκα λαχανικά.
Δημιουργός συνταγής: Olga Sv