Πεντανόστιμες μελιτζάνες με τυριά στο φούρνο

Μελιτζάνες Φούρνου με Τυριά και Σάλτσα Ντομάτας

ΠΕΝΤΑΝΟΣΤΙΜΕΣ ΜΕΛΙΤΖΑΝΕΣ ΜΕ ΤΥΡΙΑ ΣΤΟ ΦΟΥΡΝΟ


Μια γευστική και απολαυστική συνταγή που συνδυάζει τις μελιτζάνες με αρωματική σάλτσα ντομάτας και δύο είδη τυριών, δημιουργώντας ένα πιάτο που λιώνει στο στόμα. Ιδανικό για να το σερβίρετε σε οικογενειακά τραπέζια ή ως κύριο πιάτο σε επίσημο δείπνο.


Υλικά

  • 5 μελιτζάνες
  • Αλάτι
  • 3 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 κουταλιά της σούπας ρίγανη
  • 2 σκελίδες σκόρδο, πολτοποιημένες
  • 1 μέτριο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
  • 1 πιπεριά Φλωρίνης, ψιλοκομμένη
  • 1/2 ποτήρι κρασί (λευκό ή κόκκινο)
  • 4 ντομάτες, περασμένες από το μούλτι
  • Πιπέρι
  • Λίγο μπούκοβο (προαιρετικά)
  • 200 γρ. παρμεζάνα, τριμμένη
  • 200 γρ. γκούντα, σε φέτες


Εκτέλεση

  1. Πλένουμε τις μελιτζάνες και τις κόβουμε σε φέτες. 
  2. Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε να σταθούν για 15-20 λεπτά, ώστε να βγάλουν τα υγρά τους και την πικράδα. 
  3. Κατόπιν, τις ξεπλένουμε και τις σκουπίζουμε καλά με απορροφητικό χαρτί κουζίνας.
  4. Επιλέγουμε αν θα τις τηγανίσουμε ή θα τις ψήσουμε. Αν τις τηγανίσουμε, ζεσταίνουμε ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι και τηγανίζουμε τις μελιτζάνες μέχρι να πάρουν χρυσαφί χρώμα. 
  5. Αν τις ψήσουμε, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200°C και τις αλείφουμε με το μείγμα από ελαιόλαδο, ρίγανη και πολτοποιημένο σκόρδο. 
  6. Τις τοποθετούμε σε ένα ταψί με αντικολλητικό χαρτί και τις ψήνουμε για 20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσουν ελαφρώς.
  7. Σε ένα βαθύ κατσαρολάκι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μαζί με το ψιλοκομμένο σκόρδο και την πιπεριά Φλωρίνης, μέχρι να μαλακώσουν και να βγάλουν τα αρώματά τους.
  8. Σβήνουμε με το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. 
  9. Προσθέτουμε τις ντομάτες περασμένες από το μούλτι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και λίγο μπούκοβο αν θέλουμε. 
  10. Σιγοβράζουμε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά για περίπου 15-20 λεπτά, μέχρι να δέσει και να μείνει με λίγα υγρά.
  11. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις. 
  12. Σε ένα μικρό ταψί ή πυρέξ στρώνουμε μία στρώση σάλτσας, μετά μία στρώση μελιτζάνες, τριμμένη παρμεζάνα και φέτες γκούντα. 
  13. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσουν τα υλικά, δημιουργώντας τουλάχιστον δύο στρώσεις.
  14. Στην τελευταία στρώση, τοποθετούμε κομμάτια γκούντα ανάμεσα στις μελιτζάνες για να φαίνονται ωραία και να λιώνουν ομοιόμορφα.
  15. Ψήνουμε στο φούρνο για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να λιώσουν τα τυριά και να πάρουν χρυσαφί χρώμα.
  16. Βγάζουμε από το φούρνο και αφήνουμε να σταθεί για 10 λεπτά πριν σερβίρουμε.

Μελιτζάνες Φούρνου με Τυριά και Σάλτσα Ντομάτας

Δημιουργός συνταγής: Σούλα Λεβέντη

 Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!

Δείτε επίσης:

Recent Posts Widget