Λαχταριστά τηγανητά ντόνατς με αφράτη ζύμη, γεμισμένα με αρωματικό κιμά και σερβιρισμένα με γιαούρτι, φρέσκο κρεμμυδάκι και ντομάτα.
Ένας τέλειος μεζές για παρέα ή μπουφέ!
Υλικά
Για τη ζύμη
- 1 ποτήρι κρασιού λάδι (περίπου 100 ml)
- 2 ποτήρια νερό (500 ml)
- ½ ποτήρι γάλα (χλιαρό)
- 1 αυγό
- 1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 25 γρ. νωπή
- 1½ κ.γ. αλάτι
- Αλεύρι όσο πάρει (να γίνει απαλή, ελαστική ζύμη, όχι σφιχτή)
Για τη γέμιση
Κιμάς όπως για μακαρόνια, αλλά πιο απλός:- 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
- 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
- Αλάτι, πιπέρι
- 1/2 φλ. κρασί για σβήσιμο
Για το σερβίρισμα
- Στραγγιστό γιαούρτι
- Φρέσκο ή ξερό κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
- Φρέσκος μαϊντανός
- Ντομάτα σε φετούλες
Εκτέλεση
- Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι, προσθέτουμε τον κιμά και τον καβουρδίζουμε καλά.
- Μόλις πάρει χρώμα, αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με κρασί. Δεν προσθέτουμε άλλα υγρά – θέλουμε να μείνει σχεδόν στεγνός. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το χλιαρό νερό με τη μαγιά και το γάλα.
- Προσθέτουμε το αυγό, το λάδι και το αλάτι.
- Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, ζυμώνοντας, μέχρι να έχουμε μια απαλή, ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου, να φουσκώσει.
- Παίρνουμε κομμάτια ζύμης, τα ανοίγουμε ελαφρά, βάζουμε στο κέντρο μια κουταλιά από τον κιμά και τα κλείνουμε καλά σε μπαλάκι.
- Τα αφήνουμε 10-15 λεπτά να ξεκουραστούν.
- Ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τα ντόνατς μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
- Κόβουμε τα ντόνατς στη μέση, προσθέτουμε γιαούρτι, φρέσκο κρεμμυδάκι, μαϊντανό και μία φέτα ντομάτα. Κλείνουμε και σερβίρουμε ζεστά!
Δημιουργός συνταγής: Maria Mixahl Mpinixi
