Αλμυρά ντόνατς γεμιστά με κιμά

Αλμυρά ντόνατς με κιμά κομμένα στη μέση, γεμισμένα με γιαούρτι, φρέσκο κρεμμυδάκι και ντομάτα

Λαχταριστά τηγανητά ντόνατς με αφράτη ζύμη, γεμισμένα με αρωματικό κιμά και σερβιρισμένα με γιαούρτι, φρέσκο κρεμμυδάκι και ντομάτα. 
Ένας τέλειος μεζές για παρέα ή μπουφέ!


Υλικά 

Για τη ζύμη

  • 1 ποτήρι κρασιού λάδι (περίπου 100 ml)
  • 2 ποτήρια νερό (500 ml)
  • ½ ποτήρι γάλα (χλιαρό)
  • 1 αυγό
  • 1 φακελάκι ξηρή μαγιά ή 25 γρ. νωπή
  • 1½ κ.γ. αλάτι
  • Αλεύρι όσο πάρει (να γίνει απαλή, ελαστική ζύμη, όχι σφιχτή)

Για τη γέμιση

Κιμάς όπως για μακαρόνια, αλλά πιο απλός:
  • 500 γρ. μοσχαρίσιος κιμάς
  • 1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι, πιπέρι
  • 1/2 φλ. κρασί για σβήσιμο
Ο κιμάς πρέπει να είναι στεγνός, χωρίς πολλά υγρά.

Για το σερβίρισμα

  • Στραγγιστό γιαούρτι
  • Φρέσκο ή ξερό κρεμμυδάκι, ψιλοκομμένο
  • Φρέσκος μαϊντανός
  • Ντομάτα σε φετούλες


Εκτέλεση

  1. Σοτάρουμε το κρεμμύδι στο λάδι, προσθέτουμε τον κιμά και τον καβουρδίζουμε καλά. 
  2. Μόλις πάρει χρώμα, αλατοπιπερώνουμε και σβήνουμε με κρασί. Δεν προσθέτουμε άλλα υγρά – θέλουμε να μείνει σχεδόν στεγνός. Αφήνουμε στην άκρη να κρυώσει.
  3. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε το χλιαρό νερό με τη μαγιά και το γάλα. 
  4. Προσθέτουμε το αυγό, το λάδι και το αλάτι. 
  5. Ρίχνουμε σιγά σιγά το αλεύρι, ζυμώνοντας, μέχρι να έχουμε μια απαλή, ελαστική ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια. Την αφήνουμε σκεπασμένη σε ζεστό μέρος για 1 ώρα περίπου, να φουσκώσει.
  6. Παίρνουμε κομμάτια ζύμης, τα ανοίγουμε ελαφρά, βάζουμε στο κέντρο μια κουταλιά από τον κιμά και τα κλείνουμε καλά σε μπαλάκι. 
  7. Τα αφήνουμε 10-15 λεπτά να ξεκουραστούν.
  8. Ζεσταίνουμε μπόλικο λάδι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και τηγανίζουμε τα ντόνατς μέχρι να ροδίσουν ομοιόμορφα. Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί.
  9. Κόβουμε τα ντόνατς στη μέση, προσθέτουμε γιαούρτι, φρέσκο κρεμμυδάκι, μαϊντανό και μία φέτα ντομάτα. Κλείνουμε και σερβίρουμε ζεστά!


Δημιουργός συνταγής: Maria Mixahl Mpinixi

Ακολουθήστε τις Καλύτερες Συνταγές στο Google News!